- banner1


Σε περίοδο μεγάλης οικονομικής κρίσης, όπως η σημερινή, όπου η ανεργία έχει ανέβει σε μεγάλο ποσοστό και οι πολίτες αισθάνονται ανασφάλεια και αγωνία για το αύριο, τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας που πρόσφατα ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, αποτελούν μια διέξοδο.
Τα προγράμματα αυτά αφορούν στη δυνατότητα υλοποίησης δράσεων κοινωφελούς χαρακτήρα (πολιτιστικού, περιβαλλοντικού και κοινωνικού) και θα υλοποιηθούν από τους δήμους, βάσει των προτάσεων που έχουν ήδη καταθέσει. Καθώς το Μεσοπρόθεσμό πρόγραμμα δεν επιτρέπει περαιτέρω προσλήψεις, οι εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν στα προγράμματα αυτά θα υπογράψουν συμβάσεις με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, οι οποίες θα συμβληθούν με τη σειρά τους με τους δήμους. Οι δε, περίπου 57.000 εργαζόμενοι που πανελλαδικά θα απασχοληθούν, θα έχουν διασφαλισμένη μηνιαία αμοιβή 625 ευρώ μέσω ΕΣΠΑ και διασφαλισμένη ασφάλιση μέσω ΟΑΕΔ.
Εντούτοις, για την διαφάνεια στις διαδικασίες πρόσληψης έχουν ήδη διατυπωθεί επιφυλάξεις. Ίσως εύλογες, εξαιτίας του «αμαρτωλού» παρελθόντος των αθρόων προσλήψεων εκτός ΑΣΕΠ με κομματικά κριτήρια και μέσω Stage, γεγονός που έχει όμως, οδηγήσει σε καθυστέρηση την έναρξη των συγκεκριμένων προγραμμάτων.
Απάντηση σε αυτήν την καθυστέρηση, δίνει η ρητή δέσμευση του υπουργού κ.Κουτρουμάνη ότι ο ΑΣΕΠ θα αναλάβει την συμμετοχή και εποπτεία των προγραμμάτων αυτών. Ειδικότερα, η αρμόδια επιτροπή εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και του ΑΣΕΠ καθόρισε τις προϋποθέσεις για να αναλάβει ο ΑΣΕΠ: 1) την έγκριση της ανακοίνωσης πρόσληψης, 2) τον έλεγχο της νομιμότητας των πινάκων κατάταξης που θα καταρτίσουν οι δικαιούχοι φορείς και 3) την εξέταση των ενστάσεων που θα υποβληθούν κατά των πινάκων αυτών. Η ρύθμιση αυτή θα περιληφθεί στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για την εφεδρεία.
Η βουλευτής του Ν.Κορινθίας κ. Κατερίνα Φαρμάκη – Γκέκη έχει επανειλημμένως γίνει δέκτης της αγωνίας αυτής των ανέργων του νομού μας και των ερωτημάτων τους για το χρόνο προκήρυξης των προγραμμάτων αυτών, καθώς οι πιεστικές οικονομικές ανάγκες των οικογενειών τους δεν μπορούν να περιμένουν. Για το λόγο αυτό η κυρία βουλευτής κινήθηκε άμεσα και πέρα από τις επαφές της με τους αρμόδιους παράγοντες του Υπουργείου Εργασίας, κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου ώστε να υπάρξει και επίσημη απάντηση αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των έργων αυτών. Συγκεκριμένα, η κυρία Φαρμάκη – Γκέκη ρωτά τον κ.Κουτρουμάνη:
«1-Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας σε κάθε στάδιο τους; Σε τι ποσοστό έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των προτάσεων των δήμων;
2-Εάν έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, πόσες θέσεις προβλέπονται για τους δήμους του Νομού Κορινθίας;»
Η κυρία βουλευτής θα επιδιώξει να δοθούν άμεσα απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά και να διασφαλιστεί ότι το πρόγραμμα θα προχωρήσει όσο το δυνατό πιο γρήγορα και θα υλοποιηθεί με πλήρη και αδιαμφισβήτητη διαφάνεια όσο αφορά τις προσλήψεις.
Από το Πολιτικό Γραφείο
της Βουλευτού Ν.Κορινθίας κ.Κατερίνας Φαρμάκη - Γκέκη


Bookmark and Share


ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ 6 Οκτ 2011
categories: | edit post

0 ΣΧΟΛΙΑ

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας. Ο διάλογος με την κοινωνία αποτελεί βασική αρχή της πολιτικής μου δράσης.
Για λόγους αποφυγής σχολίων με απρεπές περιεχόμενο, οι διαχειριστές θα εγκρίνουν τα σχόλια.
Ευχαριστώ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ