- banner1


Κοινοβουλευτική ερώτηση και επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε η βουλευτής ΠΑΣΟΚ του Ν.Κορινθίας για το ζήτημα του καθορισμού τιμής ζώνης στους οικισμούς των Δήμων Κορινθίων και Λουτρακίου – Αγίων Θεοδώρων.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης είναι το εξής
«Στις διατάξεις του άρθρου 24 παρ.6 του Κεφαλαίου Β’ για τη «ρύθμιση αυθαιρέτων σε συνάρτηση με τη δημιουργία περιβαλλοντικού ισοζυγίου» του Νόμου 4014/2011, προβλέπεται ότι ο φερόμενος ως ιδιοκτήτης αυθαίρετης κατασκευής καταβάλει ενιαίο ειδικό πρόστιμο, το οποίο υπολογίζεται με βάση το εμβαδόν της, επί την τιμή ζώνης που ισχύει στην περιοχή του ακινήτου, ανεξαρτήτως της χρήσης αυτού, σύμφωνα με το σύστημα αντικειμενικών αξιών του Υπουργείου Οικονομικών κατά την έναρξη ισχύος του συγκεκριμένου νόμου.
Στην παράγραφο 7 του ιδίου άρθρου προβλέπεται ότι στην περίπτωση που δεν έχει καθοριστεί τιμή ζώνης στην περιοχή του ακινήτου, ο υπολογισμός της αξίας των κτισμάτων γίνεται με βάση την ελάχιστη τιμή ζώνης που ισχύει στο δημοτικό διαμέρισμα του αυθαιρέτου, εάν δεν έχει καθοριστεί σε αυτό, με βάση την ελάχιστη τιμή ζώνης στο δήμο και εάν δεν έχει καθοριστεί ούτε στο δήμο, με βάση την ελάχιστη τιμή ζώνης στην περιφερειακή ενότητα που βρίσκεται το ακίνητο.
Στο Νομό Κορινθίας, και ενδεχομένως και σε άλλους νομούς της χώρας μας, επειδή σε αρκετές περιοχές δεν έχουν καθοριστεί τιμές ζώνης σύμφωνα με το σύστημα των αντικειμενικών αξιών, η εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης για τον υπολογισμό του ενιαίου ειδικού προστίμου σε συνδυασμό με τη νέα αρχιτεκτονική του προγράμματος «Καλλικράτης», έχει δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα.
Ειδικότερα, στο Νομό Κορινθίας το πρόβλημα εντοπίζεται στους Δήμους Κορινθίων και Λουτρακίου, όπου είχαν καθοριστεί τιμές ζώνης από το 2007 μόνο για τις εντός σχεδίου περιοχές, οι οποίες ήταν υψηλές, αναλογικά με την αντικειμενικά μεγάλη αξία αυτών των ακινήτων. Μετά την εφαρμογή του Καλλικράτη και την συνακόλουθη συνένωση του Δήμου Κορινθίων με πολλούς άλλους εκτός σχεδίου πόλεως οικισμούς και του Δήμου Λουτρακίου με τους Αγίους Θεοδώρους, δεν καθορίστηκαν νέες τιμές ζώνης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μετά την ψήφιση του Ν.4014/2011 και σύμφωνα με το πιο πάνω αναφερόμενο αρ.24 παρ.7, για τους οικισμούς αλλά και τις εκτός σχεδίου περιοχές των Καλλικρατικών Δήμων Κορινθίων και Λουτρακίου-Αγίων Θεοδώρων να εφαρμόζονται οι ελάχιστες τιμές ζώνης που είχαν καθοριστεί προ Καλλικράτη στις εντός σχεδίου πόλεως περιοχές - με μικρότερη τιμή ζώνης 850 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο- οι οποίες είναι ιδιαίτερα υψηλές και ισχύουν άσχετα από την απόσταση των ακινήτων αυτών από τη θάλασσα.
Αυτή η κατάσταση έχει ως συνέπεια, να υπάρχει αντικίνητρο για τους ιδιοκτήτες αυτών των αυθαιρέτων να τα δηλώσουν, δεδομένου μάλιστα ότι στους άλλους δήμους του νομού έχουν καθοριστεί ήδη αντιπροσωπευτικές τιμές ζώνης για τα εντός σχεδίου πόλεως τμήματα αλλά και για τους οικισμούς πέριξ αυτών, με αποτέλεσμα η τιμή ζώνης στους οικισμούς αυτούς να είναι πιο δίκαια κατανεμημένη.
Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:
1-Έχουν επισημανθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες των υπουργείων σας οι πιο πάνω στρεβλώσεις και ανισότητες από την εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης;
2-Πως προτίθεστε να αντιμετωπίσετε το συγκεκριμένο πρόβλημα για να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία δήλωσης αυθαιρέτων που καθυστερεί στις συγκεκριμένες περιοχές;»

Κατερίνα Φαρμάκη – Γκέκη
Βουλευτής Ν.Κορινθίας


Bookmark and Share


ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ 24 Οκτ 2011
categories: | edit post

0 ΣΧΟΛΙΑ

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας. Ο διάλογος με την κοινωνία αποτελεί βασική αρχή της πολιτικής μου δράσης.
Για λόγους αποφυγής σχολίων με απρεπές περιεχόμενο, οι διαχειριστές θα εγκρίνουν τα σχόλια.
Ευχαριστώ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ