- banner1


Επιτυχή κατάληξη είχαν οι προσπάθειες της βουλευτού Κορινθίας, κας Κατερίνας Φαρμάκη – Γκέκη, αναφορικά με την μείωση της τιμής ζώνης βάσει της οποίας υπολογίζεται το ενιαίο ειδικό πρόστιμο αυθαιρέτων για τις τοπικές και δημοτικές κοινότητες των δήμων του Νομού Κορινθίας, στις οποίες δεν έχουν καθοριστεί τιμές ζώνης από το Υπουργείο Οικονομικών.
Συγκεκριμένα, με τροπολογία-προσθήκη, που κατέθεσε σήμερα η κα βουλευτής στο σχέδιο νόμου του ΥΠΕΚΑ με τίτλο «Νέος Τρόπος Έκδοσης Αδειών Δόμησης, Ελέγχου Κατασκευών και Λοιπές Διατάξεις», το οποίο θα συζητηθεί την ερχόμενη εβδομάδα και στο οποίο η ίδια είναι εισηγήτρια, καθορίζεται η τιμή ζώνης ως εξής:

«α. Για τα ακίνητα τα ευρισκόμενα στην ηπειρωτική Ελλάδα, στην περίπτωση που δεν έχει καθοριστεί τιμή ζώνης σύμφωνα με το σύστημα των αντικειμενικών αξιών του Υπουργείου Οικονομικών στην περιοχή του ακινήτου, για τον υπολογισμό της αξίας των κτισμάτων λαμβάνεται υπόψη η ελάχιστη τιμή ζώνης που ισχύει στη τοπική ή δημοτική κοινότητα, όπου βρίσκεται το ακίνητο και εάν δεν έχει καθοριστεί σε αυτήν, η ελάχιστη τιμή ζώνης που ισχύει στην περιφερειακή ενότητα, όπου βρίσκεται το ακίνητο.

β. Για τα υπόλοιπα ακίνητα στην περίπτωση που δεν έχει καθοριστεί τιμή ζώνης σύμφωνα με το σύστημα των αντικειμενικών αξιών του Υπουργείου Οικονομικών στην περιοχή του ακινήτου, για τον υπολογισμό της αξίας των κτισμάτων λαμβάνεται υπόψη η ελάχιστη τιμή ζώνης που ισχύει στη τοπική ή δημοτική κοινότητα, όπου βρίσκεται το ακίνητο και εάν δεν έχει καθοριστεί σε αυτήν, η ελάχιστη τιμή ζώνης που ισχύει στο Δήμο και εάν δεν έχει καθοριστεί σε αυτόν, η ελάχιστη τιμή ζώνης που ισχύει στην περιφερειακή ενότητα, όπου βρίσκεται το ακίνητο.»

Το ζήτημα αυτό, που αφορά σε όλο το Νομό Κορινθίας, προέκυψε αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου 4014/2011 και επισημάνθηκε από αρκετούς μηχανικούς, οι οποίοι εμπλέκονται στη διαδικασία ρύθμισης των αυθαιρέτων.

Κυρίως εστιάστηκε στις περιοχές των Δήμων Κορινθίων και Λουτρακίου – Αγίων Θεοδώρων, μιας και σε αυτές υπήρχαν τιμές ζώνης μόνο για τις εντός σχεδίου πόλης περιοχές και μάλιστα με κατώτερη τιμή τα 850 ευρώ ανά τμ, ενώ δεν έχουν καθοριστεί τιμές ζώνης για τις τοπικές και δημοτικές κοινότητες όπως Αρχαία Κόρινθος, Σοφικό, Αγγελόκαστρο, Ξυλοκέριζα, Κουταλάς, Χιλιομόδι, Άγιοι Θεόδωροι, Ίσθμια, Λουτρά Ωραίας Ελένης, Περαχώρα κλπ.

Το ίδιο πρόβλημα συναντάται σε ολόκληρο το Νομό Κορινθίας, αλλά και σε όλη την χώρα, σε όποιες περιοχές δεν είχε καθοριστεί μέχρι σήμερα τιμές ζώνης από το Υπουργείο Οικονομικών.

Συνέπεια ήταν οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων στις περιοχές αυτές να είναι αναγκασμένοι να πληρώσουν ως ενιαίο ειδικό πρόστιμο αυθαιρέτων, δυσανάλογα μεγάλο ποσό σε σχέση με την αντιπροσωπευτική αξία του ακινήτου τους.

Η Κορίνθια βουλευτής, που λόγω και της επαγγελματικής της ιδιότητας έγινε αποδέκτης της συγκεκριμένης στρέβλωσης για το Νομό Κορινθίας, ήρθε σε επαφή επανειλημμένα και με το Υπουργείο ΠΕΚΑ και με το Υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να βρεθεί λύση.

Λόγω της εμπλοκής όμως, που προκάλεσε η συναρμοδιότητα των δύο υπουργείων, η κα βουλευτής αναγκάστηκε να καταθέσει γραπτή ερώτηση με την οποία πρότεινε συγκεκριμένη ρύθμιση στο ΥΠΕΚΑ και στον αρμόδιο υπουργό κ.Σηφουνάκη, καλώντας τον να την αποδεχθεί προκειμένου να αποκατασταθεί επιτέλους, η συγκεκριμένη αδικία.

Μετά την κατάθεση της πρότασης και την προσωπική συνεργασία της κας βουλευτού με τον αρμόδιο υπουργό, το υπουργείο έκανε δεκτή την προτεινόμενη ρύθμιση και δέχθηκε να κατατεθεί η σχετική τροπολογία από την κα Φαρμάκη- Γκέκη.

Έτσι όχι μόνο αποκαθίσταται μία αδικία εις βάρος αυτών των ιδιοκτητών αυθαιρέτων, που για το Νομό Κορινθίας, στην πλειοψηφία τους, είναι αγρότες, χαμηλοεισοδηματίες και χαμηλοσυνταξιούχοι, αλλά και δίνεται κίνητρο ώστε να δηλώσουν άμεσα τα αυθαίρετα κτίσματα τους και να υπαχθούν στο νόμο περί αυθαιρέτων, τακτοποιώντας τις πολεοδομικές εκκρεμότητες τους.

Κατερίνα Φαρμάκη – Γκέκη
Βουλευτής Ν.Κορινθίας


Bookmark and Share


ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ 27 Οκτ 2011
categories: | edit post

1 Responses to ΝΕΑ ΤΙΜΗ ΖΩΝΗΣ ΠΡΟΣΤΙΜΟΥ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ –ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

  1. Κυρία Φαρμάκη

    Αρχικά να σας πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για την πρότασή σας με σκοπό τη βελτίωση της τιμής ζώνης των εκτός σχεδίου αυθαιρέτων, που προτείνατε στη Βουλή, με την από 10/11/2011 τροπολογία. Ταυτόχρονα θέλω να σας εκφράσω και τις ανησυχίες μου για κάποιες περιοχές της Αττικής, ίσως και της Ελλάδας, που αδικούνται αφάνταστα με αυτή την τελευταία απόφαση της τιμής ζώνης για τα εκτός σχεδίου πόλεως ακίνητα. Ο επίσημος όρος που διατυπώνεται στην από 10/11/2011 τροπολογία και που έχει ως εξής:
    ''Για τον υπολογισμό των προστίμων, λαμβάνεται υπόψιν η ελάχιστη τιμή ζώνης, που ισχύει στην περιφερειακή ενότητα, εφόσον στην οικεία Δημοτική κοινότητα του ακινήτου η μέγιστη τιμή ζώνης δεν υπερβαίνει τα 2200 ευρώ.'' δημιουργεί αύξηση της τιμής ζώνης σε περιοχές όπου για ένα πολύ μικρό τμήμα του δημοτικού διαμερίσματος (πολλές φορές ενός ή δύο στρεμμάτων), όπου για κακή τύχη, υπάρχει μια τιμή ζώνης ανώτερη των 2200 ευρώ που καταδικάζει τις υπόλοιπες ιδιοκτησίες του εκτός σχεδίου του υπολοίπου τμήματος του διαμερίσματος, που δεν βρίσκονται σε παραλίες αλλά αντιθέτως σε μη αξιοποιημένες περιοχές του εκάστοτε διαμερίσματος (όπως περιοχές δίχως ύδρευση, αποχέτευση και δίκτυο ηλεκτροδότησης).

    ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΕΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ
    Στη Δημοτική κοινότητα του Κορωπίου Αττικής, οι τιμές ζώνης του εντός σχεδίου πόλεως διαμορφώνονται ως εξής:
    1050 ευρώ (η μικρότερη)
    1150 ευρώ (η δεύτερη κατά σειρά)
    1350 ευρώ (η τρίτη)
    και 2550 ευρώ η μεγαλύτερη του Δήμου Κορωπίου, που εφαρμόζεται τελευταία, σε ένα απειροελάχιστο μικρό κομμάτι του Δήμου (1,5 στρέμμα περίπου) και αφορά μόνο μια ιδιοκτησία που βρίσκεται στην παραλία.

    Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι αυτή η τιμή ζώνης θα επηρεάσει το υπόλοιπο τμήμα της Δημοτικής ενότητας, αφού αντί να ληφθεί υπόψιν η κατώτατη τιμή της περιφερειακής ενότητας όπως το ορίζει η τροπολογία (δηλαδή τιμή ζώνης 650 ευρώ/τ.μ.) θα υποχρεωθούν χιλιάδες άτομα αυτής της Δημοτικής ενότητας, που έχουν ιδιοκτησίες-ακίνητα στα εκτός σχεδίου πόλεως αγροτεμάχια να τα τακτοποιήσουν δυστυχώς με μια ανώτερη τιμή, (δηλαδή με τα 1050 ευρώ, που είναι η κατώτερη τιμή ζώνης του δημοτικού διαμερίσματος), αφού σ' αυτό το διαμέρισμα υπάρχει αυτό το μικρό αγκάθι, με τη μία ιδιοκτησία, που βρίσκεται στην παραλία και έχει τιμή ζώνης 2550 ευρώ (ανώτερη του 2200 ευρώ που ορίζει η τροπολογία).

    Πώς λοιπόν, οι πολίτες αυτής της περιοχής να τακτοποιήσουν τα αυθαίρετά τους, αφού η τροπολογία αυτή ανεβάζει ακόμα και τις μέχρι στιγμής τιμές ζώνης που εφαρμόζει η εφορία για τις αγοραπωλησίες αλλά και τους αδικεί σε σχέση με άλλα δημοτικά διαμερίσματα.

    Πρακαλώ θερμά λοιπόν, με κάποια πρότασή σας να διορθωθεί αυτό το ακανθώδες πρόβλημα, για να μπορεί ο κόσμος να ενταχθεί στο νόμο της τακτοποίησης που προτείνεται και έτσι και το κράτος να βγει κερδισμένο και οι πολίτες να σπεύσουν να τακτοποιήσουν τα ακίνητά τους αλλά και εμείς οι Μηχανικοί να δουλέψουμε μια και τελευταία με την κρίση των οικοδομών δεν κουνιέται φύλλο στο επάγγελμά μας.

    Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων. Ελπίζω και πιστεύω στην προσπάθειά σας.
    Με εκτίμηση
    Β.Β.

     

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας. Ο διάλογος με την κοινωνία αποτελεί βασική αρχή της πολιτικής μου δράσης.
Για λόγους αποφυγής σχολίων με απρεπές περιεχόμενο, οι διαχειριστές θα εγκρίνουν τα σχόλια.
Ευχαριστώ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ