- banner1


Όταν πριν από 16 χρόνια γεννήθηκε ο σύλλογος ‘Χαμόγελο του Παιδιού’ , πολύ λίγοι περίμεναν ότι σήμερα στην συνείδηση των πολιτών θα είναι συνώνυμο της εθελοντικής προσφοράς και της διαρκούς προσπάθειας για την προστασία του παιδιού.
Όλα αυτά τα χρόνια, οι άνθρωποι του «Χαμόγελου…» έχουν κατορθώσει να δώσουν ένα σημαντικό κοινωνικό μήνυμα σε μία κοινωνία καταναλωτισμού και αναζήτησης υλικών αγαθών: πως μια αγνή πρόθεση μπορεί να γίνει πράξη και να παράγει αγάπη, φροντίδα, σιγουριά, ανακούφιση για το πιο ευαίσθητο και πιο ελπιδοφόρο κομμάτι της κοινωνίας μας …. τα παιδιά.
Στην ουσία πέτυχαν ένα διπλό στόχο. Αφενός κάλυψαν ένα σημαντικό κενό της κοινωνικής πρόνοιας στην χώρα μας, καθώς η Πολιτεία δεν μπόρεσε να σχεδιάσει και να δημιουργήσει εκείνες τις ικανές και δραστικές δομές κοινωνικής πρόνοιας που να προστατεύουν άμεσα και αποτελεσματικά τα παιδιά που είναι θύματα της σωματικής και ψυχικής βίας των οικογενειών τους και τρίτων που τα εκμεταλλεύονται.
Και αφετέρου μας θύμισαν πως είναι να προσφέρεις ολόκαρδα για τον συνάνθρωπο σου, πως είναι να δρας άμεσα χωρίς να σε πτοεί η γραφειοκρατία, πως είναι να ενεργοποιείς εθελοντές της διπλανής πόρτας και να δημιουργείς από το μηδέν ένα δίκτυο υποστηρικτών και υποδομές για να δεχθούν -με αγάπη και όχι από υποχρέωση- παιδιά, που έχουν γνωρίσει στην ζωή τους πόνο, καταπίεση, βία.
Δυστυχώς, αυτήν την στιγμή το οικοδόμημα που έχει χτιστεί με την αλληλεγγύη και την προσφορά πολλών συνανθρώπων μας, τρίζει. Δεν είναι μόνο η οικονομική κρίση που αναπόφευκτα επηρεάζει τη δράση του. Είναι και απρόσμενα εμπόδια, που πλήττουν την ίδια την λειτουργία των ξενώνων του.
Ένας από τους ξενώνες που απειλείται με έξωση είναι αυτός της Αρχαίας Κορίνθου. Είναι γνωστό στην τοπική κοινωνία ότι εντός των ημερών δικάζεται η αγωγή έξωσης που έχει κατατεθεί εις βάρος του Χαμόγελου του Παιδιού από τη Σουηδική ΜΚΟ «Η κιβωτός των παιδιών». Είναι γεγονός ότι έχουν δημιουργηθεί εύλογα ερωτηματικά για την σκοπιμότητα αυτής της αγωγής, από τις ασήμαντες αιτιάσεις που η Σουηδική ΜΚΟ υποστηρίζει για την έξωση. Γιατί τώρα; Τι πραγματικά επιδιώκει αυτή η ΜΚΟ, την ώρα μάλιστα που είναι γνωστό το ουσιαστικό κοινωφελές έργο που πραγματοποιεί το «Χαμόγελο…» σε όλη την χώρα;
Πρόσφατα συγκεντρωθήκαμε πολίτες από όλους τους πολιτικούς χώρους για να στηρίξουμε το «Χαμόγελο του Παιδιού» στην προσπάθεια του να διατηρήσει τον συγκεκριμένο ξενώνα και για να συμπαρασταθούμε στα 44 παιδιά που φιλοξενεί.
Δεν μπορώ παρά να εξάρω την παρουσία και τις πρωτοβουλίες όλων όσων χωρίς κομματικά στεγανά, υπερασπίζονται το δικαίωμα των φιλοξενούμενων παιδιών να μην χάσουν το «σπίτι» τους, να μην στερηθούν την «οικογένεια» τους, να μην βρεθούν στο δρόμο για δεύτερη φορά. Προσωπικά, έχω βρεθεί κοντά στο «Χαμόγελο του παιδιού» από την πρώτη στιγμή που εκλέχθηκα βουλευτής. Και αυτήν την φορά στοιχίζομαι μαζί με όλους όσους συμπαραστέκονται και βοηθούν τον σύλλογο να πράξει το έργο του και με τα παιδιά που προστατεύει, ώστε να συνεχίσουν απρόσκοπτα να είναι κομμάτι της τοπικής κοινωνίας και να βρουν τον δρόμο τους.
Κάνω έκκληση λοιπόν, σε όλους όσους έχουν στηρίξει με την προσφορά τους κατά καιρούς το Χαμόγελο του Παιδιού – εθελοντές, χορηγούς, φορείς- και σε όλη την τοπική κοινωνία, που επί χρόνια δείχνει την ευαισθησία της απέναντι στον σύλλογο, να σταθούν για άλλη μια φορά ασπίδα στα παιδιά του. Γιατί είναι η μαγιά για να αποκτήσουμε μια ισχυρή, ανθρώπινη και υγιή κοινωνία. Και γιατί τα παιδιά του «Χαμόγελου..» έχουν ήδη ζήσει την σκληρή πλευρά της ζωής και δεν είναι δίκαιο να στερηθούν το καταφύγιο, που με τόσο κόπο βρήκαν.
Στις δύσκολες λοιπόν, στιγμές που ζούμε όλοι – προσωπικά και εθνικά- ας ακολουθήσουμε ενεργά όλοι τον δρόμο που μας έδειξε ο μικρός Ανδρέας… Ας προστατεύσουμε το δικαίωμα αυτών των παιδιών στο «σπίτι» τους. Το κέρδος θα είναι μεγάλο: μια καλύτερη κοινωνία…
Κατερίνα Φαρμάκη-Γκέκη
Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν.Κορινθίας

Bookmark and Share


ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ 7 Νοε 2011
categories: | edit post

0 ΣΧΟΛΙΑ

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας. Ο διάλογος με την κοινωνία αποτελεί βασική αρχή της πολιτικής μου δράσης.
Για λόγους αποφυγής σχολίων με απρεπές περιεχόμενο, οι διαχειριστές θα εγκρίνουν τα σχόλια.
Ευχαριστώ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ