- banner1


Στις εργασίες της 1ης Ετήσιας ημερίδας με θέμα την τουριστική ανάπτυξη της Κορινθίας, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου στο Ξυλόκαστρο, παραβρέθηκε η βουλευτής κα Κατερίνα Φαρμάκη. Στην εκδήλωση αυτή, που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Επιμελητηρίου Κορινθίας και της Συνεταιριστικής Τράπεζας Πελοποννήσου, η κα βουλευτής σημείωσε μεταξύ άλλων στην παρέμβαση της, τα εξής:
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο τουρισμός αποτελεί ένα βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας, που μπορεί να συνεισφέρει καθοριστικά με τα μεγέθη του στην προσπάθεια της χώρας μας να ξεπεράσει την κρίση.
Όλοι γνωρίζουμε ότι η χώρα μας διαθέτει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, που την καθιστούν διαχρονική αξία στην τουριστική αγορά. Δυστυχώς, δεν ευτυχίσαμε να έχουμε ως χώρα μακροπρόθεσμη και συγκροτημένη τουριστική στρατηγική. Γίνονταν μόνο αποσπασματικές κινήσεις, χωρίς συνέχεια και χωρίς στόχευση, που δεν συνοδεύονταν από αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος σε ευρεία κλίμακα. Ευτυχώς, τα τελευταία χρόνια η έμπειρη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού & Τουρισμού δούλεψε με μεράκι και κινητικότητα και αξιοποίησε το διεθνές περιβάλλον ώστε να επιτευχθεί μια εντυπωσιακή –δεδομένης της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης- τουριστική άνοδος. Φέτος πετύχαμε αύξηση 10% επί των εσόδων από τον τουρισμό και υποδεχθήκαμε 16,5 εκατομμύρια τουρίστες.
Σήμερα, έχουμε όλοι καταλάβει πια ότι ο επισκέπτης πρέπει να είναι ο πυρήνας της πολιτικής μας. Πρέπει να φροντίσουμε ώστε να συνδέσει την παραμονή του στην χώρα μας με ξεχωριστές εμπειρίες και με μοναδικές εικόνες, που θα τον κάνουν να θέλει να επιστρέψει εδώ στο μέλλον.
Η Κορινθία είναι ένας ευλογημένος τόπος, που μπορεί να αξιοποιήσει τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα και να προσδώσει μοναδικότητα και ανταγωνιστικότητα στο τοπικό τουριστικό προϊόν. Διαθέτει μαγευτικούς ορεινούς όγκους και πανέμορφα παράλια που εναλλάσσονται με αρμονία και συνδυάζει ιστορικότητα, αρχαιολογικά μνημεία, θρησκευτική παράδοση και τη δυνατότητα απόκτησης πλούσιων εμπειριών από την ζωή στην ύπαιθρο. Έχει δηλαδή τη δυνατότητα να συνδυάσει διάφορα είδη τουρισμού και να προσελκύσει επισκέπτες διαφόρων ηλικιών όλο το χρόνο.
Σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση μακροπρόθεσμης τουριστικής στρατηγικής παίζει φυσικά η Τοπική Αυτοδιοίκηση, α’ και β’ βαθμού. Και είναι ευτύχημα το γεγονός ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου όσο και οι δήμοι του νομού μας δείχνουν και την διάθεση και την κινητικότητα να βοηθήσουν σε αυτήν την κατεύθυνση.
Στην προσπάθεια αυτή είναι πολύ σημαντική η ανάπτυξη συνεργειών μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων –άμεσα και έμμεσα- με το τουριστικό προϊόν της Κορινθίας. Οι συνέργειες αυτές, που περιλαμβάνουν μια μεγάλη γκάμα επιχειρήσεων (από την εστίαση και τα καταλύματα, μέχρι τους παραγωγούς και τους κάθε λογής προμηθευτές) συμβάλλουν στην κίνηση της τοπικής οικονομίας και στη δημιουργία θέσεων εργασίας, δίνοντας ελπίδα ανάκαμψης στην τοπική οικονομία.
Στόχος των συνεργειών αυτών δεν πρέπει να είναι μόνο η επίτευξη γρήγορου οφέλους. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι σταθερά και μακροπρόθεσμα κοινωνικοοικονομικά οφέλη που μπορούμε να πετύχουμε με την ανάπτυξη μιας στοχευμένης τουριστικής στρατηγικής σε τοπικό επίπεδο. Τα προσεγμένα τοπικά μας προϊόντα, οι ποιοτικές τουριστικές υπηρεσίες και η παραδοσιακή ελληνική φιλοξενία σε συνδυασμό με τη μοναδικότητα του φυσικού μας τοπίου, αποτελούν το μεγάλο μας πλεονέκτημα, αλλά και το μεγάλο στοίχημα για την τοπική οικονομία. Και στην επίτευξη του μπορούμε όλοι –πολίτες, πολιτικοί και φορείς- να συμβάλλουμε με τον τρόπο μας.»


Bookmark and Share


ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ 22 Νοε 2011
categories: | edit post

0 ΣΧΟΛΙΑ

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας. Ο διάλογος με την κοινωνία αποτελεί βασική αρχή της πολιτικής μου δράσης.
Για λόγους αποφυγής σχολίων με απρεπές περιεχόμενο, οι διαχειριστές θα εγκρίνουν τα σχόλια.
Ευχαριστώ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ