- banner1


Την σύμβαση κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου υψηλής πίεσης «Άγιοι Θεόδωροι – Μεγαλόπολη», παρουσίασε ο αρμόδιος υφυπουργός ΠΕΚΑ κ.Μανιάτης ενώπιον της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, στην οποία συμμετέχει η βουλευτής του νομού μας, κα Κατερίνα Φαρμάκη.
Κατά την συζήτηση που ακολούθησε, η κα Φαρμάκη λαμβάνοντας το λόγο αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα της κατασκευής του συγκεκριμένου αγωγού. Επεσήμανε δε, τα αναπτυξιακά, οικονομικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη, που θα προκύψουν, τόσο για την Κορινθία, όσο και για ολόκληρη την Πελοπόννησο.
Ειδικότερα, από την έναρξη του έργου θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, θα κινηθεί η τοπική οικονομία, ενώ θα δημιουργηθούν νέες επιχειρήσεις με αντικείμενο σχετικό με το φυσικό αέριο. Με την ολοκλήρωση δε, του έργου και την ίδρυση της εταιρίας Ε.Π.Α., η οποία και θα αναλάβει το δίκτυο διανομής, η Κορινθία αποκτά ενεργειακό πλεονέκτημα σε σχέση με άλλες περιοχές, καθώς θα έχει τη δυνατότητα να επωφεληθεί από τις νέες ενεργειακές τεχνολογίες για να μειώσει το ενεργειακό κόστος τόσο των επιχειρήσεων όσο και των νοικοκυριών. Στα οφέλη αυτά προσμετράται και η ωφέλεια της χρήσης του φυσικού αερίου για το περιβάλλον, καθώς είναι ελάχιστα ρυπογόνο και εξοικειώνει τους πολίτες με πιο οικολογικές μορφές ενέργειας από τις πλέον διαδεδομένες σήμερα.
Στην συνέχεια η κα βουλευτής, αναφέρθηκε στην εκτεταμένη διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε στην Κορινθία για το ζήτημα της κατασκευής του έργου, που οδήγησε στην αλλαγή της αρχικής χάραξης, έτσι ώστε να μην διέρχεται κατά το δυνατόν από καλλιεργήσιμες εκτάσεις.
Με αφορμή την διαβούλευση αυτή, η κα βουλευτής ρώτησε τον αρμόδιο υφυπουργό ποια είναι η οικονομική επιβάρυνση του έργου από την αλλαγή χάραξης του. Στην απάντηση του ο κος Μανιάτης ανέφερε ότι ναι μεν η τελική χάραξη του έργου είναι κατά 2 χλμ μεγαλύτερη, όμως τελικά με οικονομικούς όρους, η επιβάρυνση του έργου είναι αντιμετωπίσιμη, στο πλαίσιο των απροβλέπτων.
Η κα Φαρμάκη, η οποία έχει γίνει δέκτης παραπόνων από ιδιοκτήτες γης αναφορικά με τον τρόπο καθορισμού των αποζημιώσεων, έθεσε το ζήτημα αυτό στον κο υφυπουργό και ζήτησε οι αποζημιώσεις να καταβληθούν άμεσα και να είναι όσο το δυνατό πιο κοντά στην εμπορική αξία των εκτάσεων τους και των επικειμένων τους. Έτσι αφενός θα αποφευχθούν καθυστερήσεις από ενστάσεις και αφετέρου θα υπάρχει οικονομικό αντιστάθμισμα για τους πολίτες, από τις ιδιοκτησίες των οποίων διέρχεται ο αγωγής. Ο κος Μανιάτης συναινώντας στις αιτιάσεις της κας Φαρμάκη, δεσμεύθηκε ότι οι αποζημιώσεις θα καταβληθούν εντός 45 ημερών από την έκδοση της σχετικής απόφασης από τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου και μάλιστα σε ποσοστό 100% της αξίας των επικειμένων (ελιές, αμπέλια, πορτοκαλεώνες, αρδευτικά δίκτυα, κατασκευές κλπ).
Τέλος, η κα Φαρμάκη έθεσε το φλέγον για την Κορινθία ζήτημα του αντισταθμιστικού οφέλους για την τοπική κοινωνία– θέμα που είχε παρουσιαστεί πρόσφατα ως «τελειωμένο» και δεδομένο, με αναφορά σε συγκεκριμένα ποσά και σε διαδικασίες που έπρεπε να ακολουθήσει ο Δήμος Κορινθίων. Εντούτοις, ο κος Μανιάτης δεν επιβεβαίωσε την συγκεκριμένη πληροφορία και ρητά δήλωσε ότι τα όποια αντισταθμιστικά οφέλη θα προκύψουν στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της ΔΕΣΦΑ.
Πλέον λοιπόν, οι πολίτες της Κορινθίας μπορούν να προσβλέπουν στην άμεση και ταχεία κατασκευή του συγκεκριμένου αγωγού φυσικού αερίου και στα πολλά του οφέλη.


Bookmark and Share


ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ 30 Νοε 2011
categories: | edit post

0 ΣΧΟΛΙΑ

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας. Ο διάλογος με την κοινωνία αποτελεί βασική αρχή της πολιτικής μου δράσης.
Για λόγους αποφυγής σχολίων με απρεπές περιεχόμενο, οι διαχειριστές θα εγκρίνουν τα σχόλια.
Ευχαριστώ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ