- banner1


Η βουλευτής Κορινθίας κα Κατερίνα Φαρμάκη, απέστειλε επιστολή προς τον Δήμαρχο Λουτρακίου-Αγίων Θεοδώρων κο Λογοθέτη, καλώντας θεσμικά τον ίδιο και το Δημοτικό Συμβούλιο, να διατυπώσουν την πρόταση τους πάνω στη νέα κατάσταση που δημιουργείται μετά την ψήφιση του νόμου 4014/2011. Ο νόμος αφορά τη ρύθμιση των αυθαιρέτων κατασκευών και δίνει τη δυνατότητα ακόμα και σε αυτά που βρίσκονται σε προστατευόμενες περιοχές – όπως στον υδροφόρο ορίζοντα- και έχουν κατασκευαστεί πριν από το σχετικό προεδρικό διάταγμα της περιοχής, να ρυθμιστούν.
Το πλήρες κείμενο της επιστολής της κας βουλευτού είναι το εξής:
«Αγαπητέ Δήμαρχε,
Όπως γνωρίζετε με το άρθρο 23 παρ.3 του νόμου 4014/2011 δίνεται η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που έχουν εγκαταστήσει την αυθαίρετη χρήση πριν από την έκδοση του ΠΔ μιας προστατευόμενης περιοχής (που απαγορεύεται η δόμηση), να υπαχθούν στην σχετική ρύθμιση.
Αυτή η νομοθετική πρόβλεψη δίνει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που κατασκευάστηκαν προ του ΠΔ 630/1985 στους οικισμούς, που βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλεως του Λουτρακίου και συγκεκριμένα στην Ζώνη Προστασίας Α του υδροφόρου ορίζοντα, να ρυθμίσουν τα ακίνητα τους.
Το ίδιο δεν ισχύει για εκείνα τα ακίνητα που βρίσκονται στις περιοχές αυτές από το χρονικό σημείο απαγόρευσης της δόμησης κατά το χρόνο εκτέλεσης της αυθαίρετης κατασκευής ή εγκατάστασης της αυθαίρετης χρήσης.
Η εξέλιξη αυτή, δημιουργεί συγκεκριμένα προβλήματα για τους κατοίκους της συγκεκριμένης περιοχής του Δήμου σας. Και αυτό διότι από τη μία πλευρά έχει διαμορφωθεί εδώ και 30 χρόνια μια οικιστική κατάσταση στην συγκεκριμένη περιοχή, που έχει ήδη παγιωθεί και για λόγους πρακτικούς είναι αντικειμενικά δύσκολο να αλλάξει. Από την άλλη, η ύπαρξη των αυθαιρέτων αυτών, που στερούνται βασικών υποδομών και κυρίως σύνδεσης με κεντρικό αποχετευτικό δίκτυο, μολύνει αναπόφευκτα τον υδροφόρο ορίζοντα, που ήθελε να προστατεύσει το ΠΔ 630/1985.
Επιπλέον, σύμφωνα με την παρ.17 του άρθρου 24 του νόμου αυτού δίνεται η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες των αυθαιρέτων που τελικά θα υπαχθούν στη ρύθμιση, να προβούν σε κατασκευές για την υγιεινή, την αισθητική βελτίωση και αποκατάσταση και την συνήθη συντήρηση τους – δυνατότητα που δεν έχουν οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων της ίδιας περιοχής που κατασκευάστηκαν μετά την έναρξη ισχύος του συγκεκριμένου ΠΔ.
Έχω γίνει επανειλημμένως δέκτης των διαμαρτυριών κατοίκων από την συγκεκριμένη περιοχή και πιστεύω ότι η σημερινή ευκαιρία είναι η πλέον κατάλληλη για να εξετάσετε με τρόπο μόνιμο και οριστικό την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί εκεί και να διατυπώσετε συγκεκριμένη πρόταση, με δεδομένες και τις δυνατότητες που δίνει το άρθρο 25 του Νόμου 4014/2011 για την λήψη μέτρων για την βελτίωση του οικιστικού περιβάλλοντος.
Με δεδομένο αφενός το γεγονός ότι (α) έχουν ήδη διατυπωθεί επιστημονικές απόψεις που αμφισβητούν την εγκυρότητα των επιστημονικών μελετών βάσει των οποίων οριοθετήθηκε ο υδροφόρος ορίζοντας στην συγκεκριμένη περιοχή, (β) ότι και στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου σας έχουν εκφραστεί απόψεις ότι ο καθορισμός της Ζώνης Προστασίας Α είναι υπερβολικά μεγάλος και άδικος και (γ) ότι ο νόμος 4014/2011 αναγνωρίζει στους ιδιοκτήτες των αυθαιρέτων αυτών τη δυνατότητα ρύθμισης, παρουσιάζεται επείγουσα η ανάγκη να αντιμετωπιστεί το ζήτημα αυτό από το Δήμο σας. Ιδίως σήμερα που η Πολιτεία για πρώτη φορά αντιμετωπίζει το θέμα των αυθαιρέτων με τρόπο συγκροτημένο και ξεκάθαρο.
Σας ζητώ λοιπόν, καθώς είσαστε ο πλέον αρμόδιος θεσμικά, να αναλάβουμε από κοινού άμεσα πρωτοβουλία για την επίλυση του προβλήματος των ιδιοκτητών αυθαιρέτων της συγκεκριμένης περιοχής.
Πιστεύω ότι το συγκεκριμένο ακανθώδες ζήτημα πρέπει επιτέλους να αντιμετωπιστεί οριστικά ώστε να απελευθερωθούν οι χιλιάδες συμπολίτες μας από την ιδιότυπη ομηρία, στην οποία βρίσκονται.
Προσωπικά, είμαι στην διάθεση σας για κάθε συνεργασία και αναμένω την πρόσκληση σας ώστε να συζητήσουμε θεσμικά το θέμα.»


Bookmark and Share


ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ 14 Δεκ 2011
categories: | edit post

0 ΣΧΟΛΙΑ

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας. Ο διάλογος με την κοινωνία αποτελεί βασική αρχή της πολιτικής μου δράσης.
Για λόγους αποφυγής σχολίων με απρεπές περιεχόμενο, οι διαχειριστές θα εγκρίνουν τα σχόλια.
Ευχαριστώ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ