- banner1


Στην ημερίδα του Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας και του Δήμου Κορινθίων με θέμα «Βιώσιμη Ανάπτυξη θερμαλισμού, υγείας και ευεξίας», συμμετείχε η βουλευτής Κορινθίας, κα Κατερίνα Φαρμάκη. Στην ομιλία της προς τους συμμετέχοντες, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα οφέλη του θερμαλισμού και στην παράδοση της Κορινθίας και τόνισε ότι μπορεί να γίνει σημαντικός πυλώνας ανάπτυξης του νομού, εφόσον ανατεθεί η διαχείριση τους στην τοπική κοινωνία.
Τα κύρια σημεία της παρέμβασης της κας βουλευτού είναι τα εξής:
«Πέραν των αναμφισβήτητων θεραπευτικών του ιδιοτήτων και δυνατοτήτων, ο θερμαλισμός έχει και αναπτυξιακή προοπτική, δημιουργώντας πλήθος θέσεων εργασίας και οικονομικών δραστηριοτήτων πέριξ των ιαματικών πηγών. Δυνατότητα που χωρίς αμφιβολία, είναι ιδιαίτερα σημαντική για την τοπική ανάπτυξη και την εθνική οικονομία, στους δύσκολους καιρούς που βιώνουμε.
Ειδικότερα, είναι σαφές ότι ο θερμαλισμός συνδέεται με τον πολιτισμό του τόπου μας, αναδεικνύει την ιδιαιτερότητα στη φυσιογνωμία του τοπικού περιβάλλοντος, αξιοποιεί το θερμό νερό ως ανανεώσιμο ενεργειακό πόρο με πολλαπλά οφέλη και θέτει σε κίνηση πολυάριθμες δραστηριότητες –κοινωνικές, εμπορικές, πολιτιστικές, εκπαιδευτικές- και νέα επαγγέλματα, που δίνουν ώθηση στην τοπική ανάπτυξη.
Έχει δε, το πλεονέκτημα ότι μπορεί να δώσει επιμηκυμένη τουριστική περίοδο, προσφέροντας πολλαπλά οικονομικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες, όπως διαρκή οικονομική δραστηριότητα λόγω επισκεπτών μακράς παραμονής με τη δημιουργία ενός πλέγματος ποικίλων εγκαταστάσεων και δραστηριοτήτων γύρω από τις ιαματικές πηγές, νέες θέσεις απασχόλησης, ανάπτυξη υπηρεσιών αγοράς και εστίασης, ζήτηση αγαθών για περισσότερους μήνες το χρόνο, βελτίωση των υπηρεσιών στον τομέα μεταφορών και βελτίωση των ιαματικών εγκαταστάσεων με σύγχρονη υποδομή και εξοπλισμό υψηλού επιπέδου.
Ειδικότερα στην Κορινθία, ο θερμαλισμός αποτελεί παραδοσιακά σημαντικό πυλώνα του τοπικού τουρισμού. Φυσικά, δεν έχουν αξιοποιηθεί όλες οι φυσικές θερμές πηγές του νομού μας. Υπάρχουν και άλλες από τις παραδοσιακά γνωστές, που μπορούν να αναδειχθούν και να αξιοποιηθούν προς όφελος των τοπικών κοινωνιών με βάση έναν σωστό σχεδιασμό.
Φυσικά ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης σε αυτόν τον σχεδιασμό είναι πολύ σημαντικός. Η τοπική αυτοδιοίκηση αξιοποιώντας τις αυξημένες αρμοδιότητες που της έχουν δοθεί με το νόμο 3852/2010 (το σχέδιο ‘Καλλικράτης’) και ιδίως οι δήμοι, έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν την αξιοποίηση των τοπικών φυσικών πόρων.
Για τον λόγο αυτό θεωρώ ότι οφείλουν να έρθουν σε συνεννόηση και συνεργασία με τον ΕΟΤ που έχει την κυριότητα και τη διαχείριση των ιαματικών πηγών βάσει του νόμου 3498/2006 ώστε να βρεθεί ο τρόπος η συγκεκριμένη αρμοδιότητα να μεταφερθεί στους δήμους ή σε διαδημοτικές επιχειρήσεις, που και τις τοπικές ανάγκες γνωρίζουν και τις αναπτυξιακές δυνατότητες κάθε περιοχής μπορούν να αξιοποιήσουν και μακροχρόνιο σχεδιασμό μπορούν να καταστρώσουν.»


Bookmark and Share


ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ 16 Δεκ 2011
categories: | edit post

0 ΣΧΟΛΙΑ

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας. Ο διάλογος με την κοινωνία αποτελεί βασική αρχή της πολιτικής μου δράσης.
Για λόγους αποφυγής σχολίων με απρεπές περιεχόμενο, οι διαχειριστές θα εγκρίνουν τα σχόλια.
Ευχαριστώ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ