- banner1


Μετά από ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής Κορινθίας κα Κατερίνα Φαρμάκη, μαζί με 13 συναδέλφους της βουλευτές του ΠΑΣΟΚ προς το αρμόδιο Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, για την κατάχρηση του άρθρου 99 από μεγαλοφειλέτες του δημοσίου, το υπουργείο αναγνώρισε την ανάγκη τροποποίησης του συγκεκριμένου άρθρου.
Και αυτό γιατί ενώ το άρθρο 99 ουσιαστικά νομοθετήθηκε προκειμένου να μπουν οι επιχειρήσεις σε μια φάση εξυγίανσης, συγκεκριμένοι μεγαλοφειλέτες – και γνωστά πρόσωπα της οικονομικής ζωής- το χρησιμοποιούν προκειμένου να αποφύγουν τις νομικές συνέπειες της δίωξης τους από τους πιστωτές τους καθώς και τις προβλεπόμενες ποινικές κυρώσεις.
Η τακτική αυτή προκαλεί την οργή των πολιτών που αναγκάζονται να σηκώσουν υπέρμετρα οικονομικά βάρη σε εποχές μεγάλης ύφεσης, ενώ συγκεκριμένοι επιχειρηματίες μονίμως αποφεύγουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, χρησιμοποιώντας την συγκεκριμένη ευχέρεια ως παράθυρο αποφυγής των συνεπειών του νόμου, διατηρώντας παράλληλα το υψηλό κόστος της ζωής τους.
Προκαλεί εντύπωση πάντως το γεγονός ότι στην απάντηση του, ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός, κος Ξυνίδης, υποστηρίζει ότι καμία υπόθεση για την οποία έχουν γίνει συλλήψεις φυσικών προσώπων δεν έχει υπαχθεί στις τροποποιημένες διατάξεις του άρθρου 99. Διαπιστώνει δε, ότι οι μη προφυλακίσεις και η επιβολή περιοριστικών όρων οφείλονται στις συνήθεις δικονομικές αιτιολογίες και ότι σε καμία περίπτωση μέχρι σήμερα δεν αναφέρεται ως αιτιολογία δικαστικού λειτουργού ή δικαστηρίου η υπαγωγή στο άρθρο 99.
Δηλώνει όμως, την θετική πρόθεση του υπουργείου να συζητήσει προτάσεις στην κατεύθυνση της τροποποίησης του άρθρου 99, ώστε να μην χρησιμοποιείται από επιτήδειους ο νόμος προκειμένου να τους παρέχεται ασυλία για τις συστηματικές τους φορολογικές παραβάσεις.
Μετά την εξέλιξη αυτή, η κα Φαρμάκη δήλωσε: «Όπως έχει φανεί στην πράξη, πλήθος επώνυμων και γνωστών μεγαλοφειλετών έχουν καταφύγει στο άρθρο 99 όχι για να διασώσουν τις εταιρίες τους αλλά για να αποφύγουν τη δίωξη από τους πιστωτές τους, μεταξύ των οποίων και το Δημόσιο. Είναι απαράδεκτο να χρησιμοποιούν την διάταξη αυτή, η οποία έχει θεσπιστεί για άλλους λόγους, φοροδιαφεύγοντας και προκαλώντας τους πολίτες, οι οποίοι καλούνται να σηκώσουν δυσανάλογα μεγάλα οικονομικά βάρη. Η Πολιτεία λοιπόν, οφείλει άμεσα να τροποποιήσει την συγκεκριμένη διάταξη ώστε να μην αποτελεί άλλοθι για κανέναν και να μην οδηγεί σε ατιμωρησία.»


Bookmark and Share


ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ 31 Ιαν 2012
categories: | edit post

0 ΣΧΟΛΙΑ

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας. Ο διάλογος με την κοινωνία αποτελεί βασική αρχή της πολιτικής μου δράσης.
Για λόγους αποφυγής σχολίων με απρεπές περιεχόμενο, οι διαχειριστές θα εγκρίνουν τα σχόλια.
Ευχαριστώ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ