- banner1


Σήμερα συζητήθηκε στη Βουλή, η επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού Κορινθίας, κας Κατερίνας Φαρμάκη για τις υπέρογκες αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές των πολιτικών διπλωματούχων μηχανικών και κυρίως για όσους είναι ασφαλισμένοι μετά την 1.1.1993.

Οι αυξήσεις αυτές, υλοποιούνται μέσω της υποχρεωτικής ανά τριετία αναβάθμισης της ασφαλιστικής τους κατηγορίας.Κυρίως για τους μετά την 1.1.1993 ασφαλισμένους προβλέπονται αυξήσεις 25% περίπου, αναδρομικά από1.1.2011, που σε βάθος χρόνου φθάνουν το 95%.

Η ανωτέρω εξέλιξη ψηφίστηκε παρά τις εύλογες διαμαρτυρίες του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και των εκπροσώπων των συνδικαλιστικών φορέων των διπλωματούχων μηχανικών, από τους οποίους χαρακτηρίστηκε ως αναιτιολόγητη.

Όπως η κα Φαρμάκη τόνισε το ΤΣΜΕΔΕ αποτελεί μέχρι σήμερα ένα βιώσιμο ασφαλιστικό ταμείο με 260 εκατομμύρια ευρώ αποθεματικό το χρόνο, που πληρώνουν όλοι ανεξαιρέτως οι διπλωματούχοι μηχανικοί. Εντούτοις, παρά τις επισημάνσεις των ασφαλιστικών φορέων των μηχανικών σήμερα έχουμε οδηγηθεί σε ένα πολύ άδικο σύστημα που αυξάνει υπέρογκα –σε καιρούς μεγάλης και παρατεταμένης ύφεσης- τις ασφαλιστικές εισφορές και πλήττει κυρίως τους νέους επιστήμονες.

Η κα Φαρμάκη τόνισε ότι η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών θα έχει μόνο πρόσκαιρο όφελος για το ταμείο καθώς έχει συρρικνωθεί δραματικά το αντικείμενο εργασίας των μηχανικών και σήμερα ένα μεγάλο μέρος τους είναι άνεργοι, ημιαπασχολούμενοι και ετεροαπασχολούμενοι. Αναπόφευκτα λοιπόν, επηρεάζεται και η δυνατότητα τους να καλύπτουν τις δυσανάλογα υψηλές ασφαλιστικές τους εισφορές, με αποτέλεσμα να υπάρχει ο κίνδυνος να διαγραφούν από το ΤΣΜΕΔΕ λόγω αδυναμίας τους να πληρώσουν τις αυξημένες νέες εισφορές. Και αυτό θα έχει φυσικά αντίκτυπο και στη δυνατότητα να συνταξιοδοτηθούν τόσο οι νεοεισερχόμενοι ασφαλισμένοι, όσο και οι ασφαλισμένοι μετά την 1.1.1993 και στη βιωσιμότητα ενός ταμείου που μέχρι σήμερα δεν είχε παρουσιάσει κανένα πρόβλημα.

Η κα Φαρμάκη ζήτησε απάντηση από τον αρμόδιο υφυπουργό κο Κουτσούκο αναφορικά με την πρόταση του ΤΕΕ για την αύξηση των πάγιων εισφορών από 2% σε2,5% ώστε να εισφέρουν οι μηχανικοί που έχουν εργασιακό αντικείμενο και να μην καταβάλλουν όλοι οριζόντια δυσανάλογες εισφορές, που μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε έξοδο τους από την ενεργό δράση. Στο ερώτημα αυτό, ο κος υφυπουργός τόνισε ότι η πρόταση αυτή είναι μία από εκείνες, που αυτήν την στιγμή συζητούνται μεταξύ μηχανικών και της πολιτικής ηγεσίας Υπουργείου Εργασίας.

Στην επιμονή της κας Φαρμάκη για το ότι δεν αρκεί μια τεχνοκρατική αντίληψη για την ασφαλιστική εξέλιξη των πολιτικών μηχανικών ανά τριετίες την ώρα που ο κλάδος βιώνει μια πρωτοφανή ύφεση και μεγάλο αναβρασμό, ο κος Κουτσούκος εναπόθεσε κάθε εξέλιξη στον διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη και άφησε να διαφανεί ότι το υπουργείο είναι διαλλακτικό στο να βρεθεί μια πιο δίκαιη και αναλογική λύση.

Είναι προφανές ότι με λύσεις τεχνοκρατικές και κοντόφθαλμες δεν μπορεί να δοθεί ώθηση στην ελληνική οικονομία και πως το σύνθετο πρόβλημα βιωσιμότητας που αντιμετωπίζουν τα ασφαλιστικά μας ταμεία γίνεται ακόμα πιο βαθύ από την παρατεταμένη ύφεση. Και είναι κρίμα οι νέοι επιστήμονες σε κάθε κλάδο να υφίστανται χωρίς καμία διευκόλυνση και υπό πολύ δύσκολες συνθήκες το μεγάλο κόστος της κρίσης που οι προηγούμενες γενιές δημιούργησαν. Σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα πρέπει να δοθεί λύση και μάλιστα το συντομότερο δυνατό.


Bookmark and Share


ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ 23 Ιαν 2012
categories: | edit post

1 Responses to ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ – ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

  1. Καλη σας μέρα κα Φαρμάκη,
    Με συγχωρείτε, εγώ δεν θέλω να κάνω σχόλια επι των ανωτέρω αλλα για ένα αλλο θέμα που με καίει.
    Φυσικα είστε άξια συγχαρητηρίων για τη μείωση της τιμης ζώνης για το πρόστιμο για την τακτοποιηση των αυθαιρέτων. Και αναφέρομε στους Αγ. Θεοδώρους όπου από 850 το μειώσατε στα 550 Ευρώ.
    Ομως θα ήθελα να σας πώ το εξής: εγώ έχω ένα αθαίρετο στη Κόκκικη Σπηλια στους Αγ. Θεοδώρους. Δεν ξέρω αν έχετε υποψη σας. Εϊναι πάνω στο βουνό και συγκεκριμένα εκεί που έκαναν ανασκαφες για τον θησαυρό !!! Εν πάσει περιπτώσει νομίζετε ότι είναι δίκαιο να πληρώσω 550 Ευρώ εγώ που βλέπω τη θάλασσα με τα κυάλια και να πληρώσει και ο οποιοσδηποτε άλλος το ίδιο ποσο ο οποιος έχει σπίτι ας πουμε μέσα στο χωριο ή κοντα στη θάλασσα.
    Ειναι 60 τμ και αλλα 60τμ ενα γιαπί άπο πάνω που εδώ και 18 χρόνια προσπαθώ να τελειώσω αλλα τίποτα. Ειμαστε με το συζυγο συνταξιούχοι και πληρώνω και ενα στεγαστικο 700 Ευρώ το μήνα. Αν έχω και αλλα σχεδόν 400 το μηνα για το αυθαιρετο πως θα ζησουμε. Τίθεται πλεόν θέμα επιβίωσης. Προσπαθούμε να είμαστε νόμιμοι πολίτες και να αφησουμε κάτι στα παιδια μας για να μην παιδευονται (για θα παιδεύονται απο εδώ και στο εξής και το ξέρετε) αλλα βοηθείστε μας και εσεις. Μειώστε ακόμη την τιμη ζώνης. Αυξήστε τις δόσεις. Βοηθείστε μας.
    Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας.

     

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας. Ο διάλογος με την κοινωνία αποτελεί βασική αρχή της πολιτικής μου δράσης.
Για λόγους αποφυγής σχολίων με απρεπές περιεχόμενο, οι διαχειριστές θα εγκρίνουν τα σχόλια.
Ευχαριστώ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ