- banner1


Ομιλία στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου πραγματοποίησε η Βουλευτής Κορινθίας, κα Κατερίνα Φαρμάκη, στα πλαίσια της συζήτησης του νομοσχεδίου του ΥΠΕΚΑ σχετικά με την ποινικοποίηση των περιβαλλοντικών αδικημάτων και την διαχείριση των αποβλήτων.
Αναφορικά με την ποινικοποίηση των περιβαλλοντικών εγκλημάτων, η κα βουλευτής τόνισε αρχικά την επιτακτική ανάγκη εκσυγχρονισμού και επικαιροποίησης του πρωτοποριακού άρθρου 28 του ν.1650/1986 που αφορά στο συγκεκριμένο ζήτημα.
Στην συνέχεια τόνισε ότι το παρόν νομοσχέδιο, απεικονίζει αυτές ακριβώς τις νέες πολιτικές που θέλουμε εφεξής να ασκούνται, έτσι ώστε το περιβάλλον να προστατεύεται και ως κοινωνικό αγαθό αλλά και ως οικονομικός πόρος της αειφόρου ανάπτυξης.
Ιδιαίτερα στάθηκε η κα βουλευτής στο ζήτημα της διαχείρισης των αποβλήτων, που ρυθμίζεται με την ενσωμάτωση στην εθνική μας νομοθεσία της κοινοτικής οδηγίας 2008/98/ΕΚ. Επ’ αυτού του ζητήματος, η κα βουλευτής είπε:
«Στον τομέα αυτό, είμαστε πραγματικά τελευταίοι ανάμεσα στα άλλα ευρωπαϊκά κράτη, καθώς τόσο η κεντρική εξουσία όσο και η τοπική αυτοδιοίκηση απέτυχαν να δώσουν λύσεις βιώσιμες, οικολογικές και αναπτυξιακές.
Το θέμα των αποβλήτων το χειριστήκαμε διαχρονικά με τρόπο ανεύθυνο και αποσπασματικό, υποτάσσοντας το δημόσιο συμφέρον σε τοπικές πιέσεις και ισχυρά συμφέροντα, ανίκανοι να πάρουμε τις πολιτικές πρωτοβουλίες που απαιτούνταν.
Αποτέλεσμα αυτής της ολιγωρίας και ατολμίας, είναι η λειτουργία πολλών παράνομων χωματερών σε όλη την επικράτεια, ακόμα και σήμερα – με πρωταθλήτρια της Πελοπόννησο- , η διακινδύνευση της δημόσιας υγείας μέσω της μόλυνσης της τροφικής αλυσίδας και η απειλή επιβολής υψηλών κοινοτικών προστίμων.
Η δεύτερη οδηγία 2008/98 που υιοθετείται με το σημερινό νομοσχέδιο, ρυθμίζει συνολικά τη διαχείριση των αποβλήτων ώστε να προστατεύεται το περιβάλλον και η ανθρώπινη υγεία και να εξοικονομούνται οι φυσικοί πόροι, μέσω της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης των αποβλήτων και της ανάκτησης υλικών και ενέργειας από τα απόβλητα.
Πιστεύω ότι η δημιουργία εθνικού σχεδίου διαχείρισης αποβλήτων αποτελεί μια σημαντική εθνική μας δέσμευση. Το σίγουρο είναι ότι οι στόχοι πρέπει να συνδέονται με την σημαντική αύξηση του ποσοστού ανακύκλωσης και το υψηλό επίπεδο αποδοτικότητας των πόρων, με χωριστή συλλογή αποβλήτων και την υιοθέτηση ποιοτικών και ποσοτικών προτύπων.»
Και τέλος η κα Φαρμάκη κατέληξε πως πρέπει και εμείς να ενθαρρύνουμε και να ενισχύσουμε το ποσοστό της ανακύκλωσης όσο το δυνατό περισσότερο, αναφορικά με την αύξηση και της ποσότητας, αλλά και της ποιότητας των ανακτημένων υλικών.


Bookmark and Share


ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ 1 Φεβ 2012
categories: | edit post

0 ΣΧΟΛΙΑ

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας. Ο διάλογος με την κοινωνία αποτελεί βασική αρχή της πολιτικής μου δράσης.
Για λόγους αποφυγής σχολίων με απρεπές περιεχόμενο, οι διαχειριστές θα εγκρίνουν τα σχόλια.
Ευχαριστώ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ