- banner1


Αίσθηση έχει προκαλέσει, εντός και εκτός του Κοινοβουλίου, η κατάθεση πρότασης προς τους κ.κ. Προέδρους των Επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων, Εθνικής Άμυνας και Δημόσιας Διοίκησης με την οποία ζητείται να συζητηθεί στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής το ζήτημα του γερμανικού κατοχικού δανείου, των γερμανικών επανορθώσεων για τις υποδομές, των αποζημιώσεων που αφορούν τα θύματα και τους ελληνικούς θησαυρούς που άρπαξε ο στρατός κατοχής των Γερμανών κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η συγκεκριμένη πρόταση συντάχθηκε με πρωτοβουλία του βουλευτή κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή και επιδιώκει για πρώτη φορά, με τρόπο επίσημο και κοινοβουλευτικά συντεταγμένο, να ξεκαθαριστεί γιατί μέχρι σήμερα είμαστε η μόνη χώρα που δεν έχει εισπράξει τις σχετικές γερμανικές αποζημιώσεις.

Για την ιστορία αναφέρω ότι με τη Συνδιάσκεψη της Ρώμης το 1942, οι Γερμανοί και οι Ιταλοί αυθαίρετα αποφάσισαν ότι η Ελλάδα όφειλε να δανείζει τις δύο χώρες τόσο με σκοπό τη συντήρηση των στρατευμάτων τους, όσο και με επιπλέον ποσά για άλλους σκοπούς. Με αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα δάνεισε τις χώρες που την είχαν ουσιαστικά υποδουλώσει, με αποτέλεσμα η Γερμανία σήμερα να οφείλει στη χώρα μας περίπου 54 δις ευρώ (χωρίς τους τόκους) για την εξόφληση του συγκεκριμένου δανείου.

Εκτός από το αναγκαστικό αυτό δάνειο, η Γερμανία χρωστάει στην Ελλάδα τόσο τις επανορθώσεις που σχετίζονται με την -κατά τη διάρκεια της κατοχής- καταστροφή της ελληνικής οικονομίας, όσο και με τις αποζημιώσεις που συνδέονται με τους αρχαιολογικούς θησαυρούς και τα πολιτιστικά αγαθά που έκλεψαν ή λεηλάτησαν οι Γερμανοί. Το ποσό, που για τους λόγους αυτούς, μας οφείλει η Γερμανία ανέρχεται στα 108 δις ευρώ (χωρίς τους τόκους).

Και ας μην ξεχνάμε ότι η Γερμανία επωφελήθηκε σημαντικά από την προσπάθεια ανοικοδόμησης της χώρας μας μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς ανέλαβε την συντριπτική πλειοψηφία της δημιουργίας των νέων υποδομών, κυρίως μέσω της δραστηριοποίησης της εταιρίας SIEMENS.

Έχει λοιπόν, έντονο εθνικό χαρακτήρα η προσπάθεια να επανέλθει στην επικαιρότητα το συγκεκριμένο ζήτημα –είναι αλήθεια, με τεράστια καθυστέρηση- την ώρα που με πρωτοβουλία της Γερμανίας, μας επιβάλλονται καταστροφικά για τον κοινωνικό ιστό μέτρα και λιτότητα πρωτοφανούς σκληρότητας.

Παράλληλα, το αίτημα αυτό είναι και πολύ επίκαιρο, καθώς σήμερα εκδόθηκε η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, που δικαίωσε τη Γερμανία, ενώ τόσο τα δικαστήρια της Ελλάδας, όσο και της Ιταλίας είχαν δικαιώσει τους απογόνους των θυμάτων του Διστόμου και υποχρέωναν τη Γερμανία στην καταβολή σημαντικότατων αποζημιώσεων.

Αισθάνομαι λοιπόν, την έντονη ανάγκη να εκφράσω την αμέριστη αλληλεγγύη μου στην πρόταση αυτή, που για πρώτη φορά κατατίθεται στην Ελληνική Βουλή. Πιστεύω ότι είναι εθνικό μας καθήκον να ενημερώσουμε τα ευρωπαϊκά κράτη για την αδικία αυτή προς τον Ελληνικό λαό και να ασκηθεί κάθε δυνατή πίεση προς τη Γερμανία ώστε να αναλάβει τις ιστορικές της ευθύνες προς την χώρα μας.

Ενώνω λοιπόν, τις δυνάμεις μου με τους συναδέλφους βουλευτές και στηρίζω με κάθε τρόπο την ανάγκη να υπερασπιστούμε την πατρίδα μας και τα ιστορικά της δίκαια, ακόμα και σήμερα, με κάθε τρόπο.

Κατερίνα Φαρμάκη
Βουλευτής Κορινθίας - ΠΑΣΟΚ


Bookmark and Share


ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ 3 Φεβ 2012
categories: | edit post

0 ΣΧΟΛΙΑ

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας. Ο διάλογος με την κοινωνία αποτελεί βασική αρχή της πολιτικής μου δράσης.
Για λόγους αποφυγής σχολίων με απρεπές περιεχόμενο, οι διαχειριστές θα εγκρίνουν τα σχόλια.
Ευχαριστώ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ