- banner1


Επιστολή προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Παύλο Γερουλάνο, και προς τη Γενική Γραμματέα Πολιτισμού, κα Στυλιανή Μενδώνη, απηύθυνε σήμερα η βουλευτής Κορινθίας, κα Κατερίνα Φαρμάκη, εκφράζοντας την ανησυχία της σχετικά με την φύλαξη του Αρχαιολογικού Μουσείου της Αρχαίας Κορίνθου.

Με την επιστολή της, η κα Φαρμάκη ενημερώνει το υπουργείο ότι είναι άμεση ανάγκη να ληφθούν μέτρα ώστε οι αρχαιολογικοί θησαυροί της Αρχαίας Κορίνθου να είναι επαρκώς φυλαγμένοι, ώστε να μην επαναληφθεί το φαινόμενο να κλείσει ένα ακόμα μουσείο στο Νομό Κορινθίας μετά το Μουσείο Σικυώνας, λόγω του περιορισμού του προσωπικού ασφαλείας.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής της κας βουλευτού είναι το εξής:

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Με την παρούσα επιστολή επιθυμώ να θέσω υπόψη σας ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα, που δημιουργείται αναφορικά με την επαρκή φύλαξη του Αρχαιολογικού Μουσείου της Αρχαίας Κορίνθου.
Συγκεκριμένα, ενημερωθήκατε από τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Αρχαίας Κορίνθου του Δήμου Κορινθίων κ.Κ.Παπαϊωάννου για την ελλιπή –όπως διαμορφώνεται- κατάσταση φύλαξης του Μουσείου, καθώς από το μόνιμο προσωπικό νυκτερινής φύλαξης (3 άτομα) ένα άτομο θα τεθεί σε εφεδρεία και ένας έτερος υπάλληλος με απόφαση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου μετακινείται σε άλλο Μουσείο.
Εφόσον ισχύουν τα παραπάνω, αφήνεται στην ουσία «αφύλαχτο» το μεγαλύτερο σε σημασία Αρχαιολογικό μουσείο της Κορινθίας και να τίθεται σε σοβαρή αμφισβήτηση η ασφάλεια και η προστασία των πολιτιστικών θησαυρών που φυλάσσει και εκθέτει. Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι στα 1990 μια αντίστοιχη κατάσταση στη φύλαξη του μουσείου -που διέθετε και τότε ένα νυχτοφύλακα- οδήγησε στην κλοπή 285 αρχαιοτήτων από το μουσείο και έθεσε σε κίνδυνο και τη ζωή του εργαζόμενου-φύλακα.
Καθίσταται, λοιπόν, προφανές ότι εάν δεν υπάρξει άμεση πρόβλεψη από το Υπουργείο σας κινδυνεύουμε να επιστρέψουμε σε μια δυσμενή παρελθούσα κατάσταση που ουδόλως τιμά την Πολιτεία. Αλλά και να έχουμε μια ατυχή επανάληψη της περίπτωσης του Αρχαιολογικού Μουσείου της Αρχαίας Σικυώνας, το οποίο έκλεισε λόγω του περιορισμού του προσωπικού ασφαλείας.
Γνωρίζετε, άλλωστε, ιδίοις όμμασι ότι στο εν λόγω Αρχαιολογικό Μουσείο φυλάσσονται σημαντικά ευρήματα από τους προϊστορικούς μέχρι και τους Βυζαντινούς χρόνους, από τα οποία ξεχωρίζουν οι δύο αρχαϊκοί κούροι της Αρχαίας Τενέας.
Ως εκ τούτου, θα ήθελα να σας παρακαλέσω να εξετάσετε προσεκτικά το ανωτέρω ζήτημα και να προχωρήσετε στη διευθέτηση του προβλήματος προκειμένου να αποσοβήσουμε τυχόν δυσάρεστες εξελίξεις, οι οποίες θα αποτελέσουν ένα καίριο πλήγμα στον πολιτισμό της Κορινθίας.»


Bookmark and Share


ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ 6 Φεβ 2012
categories: | edit post

0 ΣΧΟΛΙΑ

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας. Ο διάλογος με την κοινωνία αποτελεί βασική αρχή της πολιτικής μου δράσης.
Για λόγους αποφυγής σχολίων με απρεπές περιεχόμενο, οι διαχειριστές θα εγκρίνουν τα σχόλια.
Ευχαριστώ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ