- banner1


Η μεγάλη αποδοχή από τους πολίτες του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (γνωστός και ως «Νόμος Κατσέλη»), έχει οδηγήσει σε κατάθεση χιλιάδων αιτήσεων ρύθμισης στα Ειρηνοδικεία της χώρας. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί κατά πολύ το επόμενο διάστημα, καθώς η οικονομική ύφεση βαθαίνει και η ανεργία αυξάνεται. Οι πολίτες δεν μπορούν πια να ανταποκριθούν στα δάνεια τους και αναζητούν μια σανίδα σωτηρίας προκειμένου είτε να αυξηθούν οι δόσεις, είτε να κουρευτεί ένα μέρος των δανειακών τους υποχρεώσεων.
Οι απόψεις της βουλευτού Κορινθίας, κας Κατερίνας Φαρμάκη, είναι γνωστές και επισημαίνουν:
«Ο νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά αποτέλεσε μια σημαντική τομή στην χώρα μας. Ήδη έχουν εκδοθεί εκατοντάδες δικαστικές αποφάσεις, που έχουν ρυθμίσει με πολύ πιο ανθρώπινους όρους τα δάνεια που έχουν λάβει συμπολίτες μας. Ορισμένες έχουν φθάσει ακόμα και στο σημείο να διαγράψουν χρέη χιλιάδων ευρώ, ανακουφίζοντας άνεργους, συνταξιούχους και ανθρώπους που έχουν δει το μισθό τους να συρρικνώνεται δραματικά. Σήμερα που φαίνεται ότι οι οικονομικές συγκυρίες θα δυσκολέψουν ακόμα περισσότερο, η Ελληνική Πολιτεία οφείλει να βοηθήσει όλο και περισσότερους πολίτες να αντιμετωπίσουν με αξιοπρέπεια την εκπλήρωση των οικονομικών τους υποχρεώσεων. Γι΄αυτό κατέθεσα κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον αρμόδιο υπουργό Δικαιοσύνης ζητώντας του να στηρίξει έμπρακτα τον θεσμό της ρύθμισης των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, με την πρόσληψη των 80 ειρηνοδικών που προβλέπονταν στο Ν.3869/2010 και χωρίς τους οποίους δεν μπορεί να λειτουργήσει ικανοποιητικά ο νόμος.»Το πλήρες κείμενο της ερώτησης της κας βουλευτού είναι το εξής:
«Για την εφαρμογή του Ν.3869/2010 για τη ρύθμιση των οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων, προβλέφθηκε στο άρθρο 18 ότι αυξάνονται οι οργανικές θέσεις των Ειρηνοδικών κατά 80 και συνολικά ανέρχονται πλέον σε 741 σε όλη την χώρα.
Ο εν λόγω διαγωνισμός προκηρύχθηκε τον Οκτώβριο του 2010 με την υπ’αρ.101082/4.10.2010 απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ολοκληρώθηκε με την ανάρτηση των αποτελεσμάτων στον Άρειο Πάγο το Νοέμβριο του 2011. Εντούτοις, ακόμα δεν υπάρχει καμία ειδοποίηση για την πρόσληψη των 80 επιτυχόντων που προέβλεπε ο νόμος 3869/2010.
Αυτήν την στιγμή στα Ειρηνοδικεία της χώρας μας έχουν κατατεθεί ήδη χιλιάδες αιτήσεις για την ρύθμιση οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων, οι οποίες στην Αθήνα και τον Πειραιά τουλάχιστον παίρνουν δικάσιμο στο τέλος του 2013 ή στις αρχές του 2014! Η κατάσταση αυτή γίνεται ακόμα χειρότερη λόγω των κενών στις οργανικές θέσεις των Ειρηνοδικών που υπολογίζονται σε άνω από 200 σε σύνολο 741 οργανικών θέσεων.
Η κατάσταση αυτή, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί, έχει οδηγήσει αφενός σε ασφυκτική υπερφόρτωση των Ειρηνοδικείων με χιλιάδες εκκρεμείς υποθέσεις και αφετέρου στην υπονόμευση της εφαρμογής του νόμου 3869/2010, που ομολογουμένως αποτέλεσε μια μεγάλη ελπίδα για τους δοκιμαζόμενους πολίτες, που έχουν δει το εισόδημα τους να συρρικνώνεται δραματικά, ώστε να μην χάσουν τις περιουσίες τους από τις τράπεζες.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:
1-Πότε θα ολοκληρωθεί η πρόσληψη των 80 Ειρηνοδικών που προβλέπονται από το άρθρο 18 του Νόμου 3869/2010 και πως αυτοί θα κατανεμηθούν στα Ειρηνοδικεία της χώρας μας;
2-Δεδομένου του ότι ήδη τα κενά στις οργανικές θέσεις των Ειρηνοδικών είναι πολλά, υπάρχει η πολιτική βούληση τα κενά αυτά να καλυφθούν έστω και μερικά από τους επιτυχόντες του συγκεκριμένου διαγωνισμού;»


Bookmark and Share


ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ 21 Φεβ 2012
categories: | edit post

0 ΣΧΟΛΙΑ

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας. Ο διάλογος με την κοινωνία αποτελεί βασική αρχή της πολιτικής μου δράσης.
Για λόγους αποφυγής σχολίων με απρεπές περιεχόμενο, οι διαχειριστές θα εγκρίνουν τα σχόλια.
Ευχαριστώ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ