- banner1


Μία –εδώ και δεκαετίες- παγιωμένη κατάσταση ερήμωσης και εγκατάλειψης της ακίνητης περιουσίας του ΕΟΤ σε ολόκληρη την χώρα, αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικά με την χθεσινή ψήφιση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού για την βία στα γήπεδα.

Ειδικότερα, στο άρθρο 38 προβλέπεται η μεταβίβαση της κυριότητας, διοίκησης και διαχείρισης μιας πληθώρας αναξιοποίητων ακινήτων του ΕΟΤ στους δήμους. Ιδίως για την Κορινθία, η πρόβλεψη αυτή αφορά στο Δήμο Λουτρακίου που αναλαμβάνει τη διοίκηση και διαχείριση των Ιαματικών Πηγών και το Δήμο Κορινθίων που αναλαμβάνει το Κτήμα της Παλιάς Κορίνθου με το παλιό τουριστικό περίπτερο του Ξενία.

Η εγκατάλειψη των ακινήτων αυτών δεν στερούσε μόνο πόρους και χρήματα από τις τοπικές κοινωνίες, αλλά υποβάθμιζε και το περιβάλλον. Δυστυχώς, η κατάσταση αυτή δεν άλλαξε ούτε με την μεταβίβαση τους στην εταιρία «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα ΑΕ» με το νόμο 2636/2000.

Παρ’ όλα αυτά, εδώ και πολλά χρονιά οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είχαν προσφέρει την λύση, εκφράζοντας την επιθυμία τους να αναλάβουν την διαχείριση της περιουσίας αυτής, προκειμένου να δημιουργήσουν έσοδα, θέσεις εργασίας και ανάπτυξη.

Σήμερα, το Υπουργείο Πολιτισμού ικανοποιεί το αίτημα αυτό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία πλέον θα έχει την ευθύνη να αξιοποιήσει τα μεταβιβαζόμενα ακίνητα σύμφωνα με τις ανάγκες και τα συμφέροντα των τοπικών κοινωνιών.

Μετά την ψήφιση της διάταξης αυτής, η βουλευτής Κορινθίας κα Κατερίνα Φαρμάκη εξέφρασε την ικανοποίηση της και δήλωσε:

«Σήμερα το μεγάλο στοίχημα της ενισχυμένης πια –μετά την εφαρμογή του Σχεδίου Καλλικράτης- Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι η αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων κάθε περιοχής με στόχο την ανάπτυξη, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, αλλά και την βελτίωση του περιβάλλοντος.

Μετά από τις πιέσεις των δημάρχων όλης της χώρας, αυτό γίνεται σήμερα πραγματικότητα με την μεταβίβαση αναξιοποίητης και ανεκμετάλλευτης περιουσίας του ΕΟΤ εκεί που πραγματικά ανήκει: στις τοπικές κοινωνίες.

Επιπλέον όμως, το νομοσχέδιο αυτό, δημιουργεί μία ακόμα θετική προοπτική για την Κορινθία: Με την απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης των ιαματικών πηγών, ανοίγει ο δρόμος ώστε ο Δήμος Κορινθίων να μπορέσει να αξιοποιήσει και την πηγή στα Λουτρά της Ωραίας Ελένης με σύγχρονες υποδομές, να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και να θέσει τις βάσεις για την ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού στην περιοχή, κάτι που αναμφισβήτητα θα δώσει ώθηση στην τοπική οικονομία.»


Bookmark and Share


ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ 16 Φεβ 2012
categories: | edit post

0 ΣΧΟΛΙΑ

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας. Ο διάλογος με την κοινωνία αποτελεί βασική αρχή της πολιτικής μου δράσης.
Για λόγους αποφυγής σχολίων με απρεπές περιεχόμενο, οι διαχειριστές θα εγκρίνουν τα σχόλια.
Ευχαριστώ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ