- banner1


Όλο και περισσότεροι υποστηρίζουν ότι η διαρκής, οριζόντια και βάναυση επιβολή νέων φόρων δεν βοηθά την χώρα μας να λύσει το δημοσιονομικό της πρόβλημα. Αντίθετα, αυτό που χρειάζεται είναι η δραστική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, όπου όμως, τα αποτελέσματα μέχρι σήμερα είναι πενιχρά.

Με επίκεντρο αυτήν την πεποίθηση, η βουλευτής Κορινθίας, κα Κατερίνα Φαρμάκη, μαζί με άλλους 70 συναδέλφους της βουλευτές, κατέθεσαν στη Βουλή πρόταση νόμου που για πρώτη φορά προτείνει την αύξηση των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού χωρίς νέους φόρους και μάλιστα με μείωση του ΦΠΑ κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες, ως κίνητρο, μέσω της μείωσης φόρου ή της επιστροφής φόρου.

Για την διαμόρφωση της πρωτότυπης και καινοτόμας αυτής πρότασης νόμου, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ συνεργάστηκαν με το Ινστιτούτο Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών και με το ΚΕΠΕ και συνέταξαν την πρώτη νομοθετική πρωτοβουλία που προωθεί κοινωνικά ισοδύναμα μέτρα για την ανακούφιση των πολιτών σε περίοδο μακράς κρίσης και ύφεσης.

Με δεδομένο ότι η διαφυγή κρατικών εσόδων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην υπεξαίρεση του ΦΠΑ ύψους περίπου 20 δις ευρώ ετησίως, οι βουλευτές και οι εξειδικευμένοι επιστήμονες ερεύνησαν τον τρόπο με τον οποίο στις ΗΠΑ επιτυγχάνουν πιλοτικά την αύξηση των εσόδων από αντίστοιχο φόρο (sales tax), μέσω της αύξησης των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Ειδικότερα, μέσω των συναλλαγών με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες, διαχωρίζεται ο φόρος από το υπόλοιπο ποσό των καταθέσεων σε ξεχωριστό λογαριασμό από τον οποίο το κράτος εισπράττει ηλεκτρονικά και άμεσα το ποσοστό που του αναλογεί.

Με τον τρόπο αυτό, επιτυγχάνεται τόσο η άμεση δυνατότητα του δημοσίου να εισπράξει ποσοστό των παρακρατηθέντων φόρων (ΦΠΑ), όσο και η πλήρης διαφάνεια στις συναλλαγές. Δηλαδή η ηλεκτρονική συναλλαγή θα δώσει άμεσα και ταυτόχρονα έσοδα από τον ΦΠΑ στο Υπουργείο Οικονομικών μέσω χωριστών λογαριασμών ενώ θα πολλαπλασιάσει και τα συνολικά έσοδα αφού καμία ηλεκτρονική συναλλαγή δεν θα μπορεί να διαφύγει. Έτσι εκτός της είσπραξης μεγαλύτερου ποσοστού ΦΠΑ, θα αυξηθεί και ο φόρος εισοδήματος των φυσικών και νομικών προσώπων.

Μετά την κατάθεση της συγκεκριμένης πρότασης νόμου, η κα Φαρμάκη δήλωσε: «Αυτό που μας χρεώνουν οι πολίτες είναι ότι τα βάρη αυτής της μεγάλης συλλογικής προσπάθειας που κάνουμε τα αναλαμβάνουν πάντοτε οι ίδιοι και οι ίδιοι: οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Παράλληλα, αυτοί που φοροδιαφεύγουν συνεχίζουν να το κάνουν και να απολαμβάνουν ανενόχλητοι καλύτερη ποιότητα ζωής, ενώ το σύστημα αδυνατεί και να τους εντοπίσει και να τους τιμωρήσει. Δεν μπορούμε όμως, να περιμένουμε τους φοροελεγκτικούς μηχανισμούς. Εμείς ως εκπρόσωποι των πολιτών στο Κοινοβούλιο έχουμε χρέος –κοινωνικό και ηθικό- να κάνουμε προτάσεις που και θα τους ελαφρώσουν από το μεγάλο βάρος που σηκώνουν, και το κράτος θα ωφελήσουν αυξάνοντας τα έσοδα του και περιορίζοντας την φοροδιαφυγή. Πιστεύω ότι η υπερψήφιση της πρότασης μας, θα δώσει μια άλλη ώθηση στην μάχη κατά αυτών που συνηθίζουν να φοροδιαφεύγουν και θα συμβάλει στην εμπέδωση της νοοτροπίας ότι με την τήρηση του ηλεκτρονικού αυτού προγράμματος συναλλαγών θα βοηθήσουμε και τους εαυτούς μας και το Κράτος μας να σταθεί όρθιο.»


Bookmark and Share


ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ 2 Μαρ 2012
categories: | edit post

0 ΣΧΟΛΙΑ

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας. Ο διάλογος με την κοινωνία αποτελεί βασική αρχή της πολιτικής μου δράσης.
Για λόγους αποφυγής σχολίων με απρεπές περιεχόμενο, οι διαχειριστές θα εγκρίνουν τα σχόλια.
Ευχαριστώ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ