Η κρίση που βιώνουμε σήμερα είναι τεράστια. Όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά ολόκληρη η Ευρώπη κλυδωνίζεται. Φαίνεται, όμως, πια ότι ωριμάζει ολοένα και περισσότερο η συζήτηση στην Ευρώπη ότι είναι απαραίτητες οι δομικές αλλαγές με στόχο να βρεθεί διέξοδος στην κρίση χρέους.
Δεδομένης πια της αποτυχίας της συνταγής λιτότητας που επιβάλλει η Τρόικα, αλλά και της επίμονης πίεσης των αγορών απέναντι στο ευρώ, όλοι οι ευρωπαϊκοί λαοί αναρωτιόμαστε: Άραγε η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 9 Δεκεμβρίου θα δώσει στις αγορές το ισχυρό μήνυμα που αυτές περιμένουν; Θα αναλάβει το κόστος για να ξεπεραστεί αυτή η κρίση με τολμηρές και επιτέλους, πειστικές αποφάσεις;
Εν αναμονή αυτών των εξελίξεων, ζούμε στο εσωτερικό της χώρας μια ιδιόμορφη κατάσταση. Από την οξεία κριτική απέναντι σε μία Κυβέρνηση που πάσχιζε δύο χρόνια τώρα να σώσει τη χώρα από την άτακτη χρεοκοπία, φτάσαμε διά πυρός και σιδήρου σε μία συγκυβέρνηση περιορισμένης αποστολής και χρονικής διάρκειας.
Εν τούτοις, όπως διαπιστώνει κανείς από την τετραήμερη συζήτηση στον Προϋπολογισμό, η στροφή της Νέας Δημοκρατίας από την αντιμνημονιακή ρητορική στη συμμετοχή της στην συγκυβέρνηση, της έχει δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στρατηγικής. Οι δύο Αντιπρόεδροι της Νέας Δημοκρατίας κατέχουν καίριες υπουργικές θέσεις στην Κυβέρνηση που το κόμμα τους, αφ’ ενός μεν στηρίζει και αφ’ ετέρου, την ίδια στιγμή αντιπολιτεύεται. Ας είμαστε, λοιπόν, ειλικρινείς. Εκείνοι που παρέλαβαν μια Ελλάδα στην ακμή της το 2004 και άφησαν τα προβλήματα να γιγαντώνονται χωρίς αντίδραση, μπορούν να βοηθήσουν την πατρίδα μόνο με ειλικρινή συμμετοχή και προτάσεις για τον κοινό εθνικό σκοπό, που είναι αφ’ ενός μεν η παραμονή στο ευρώ και αφ’ ετέρου, η έξοδος από την κρίση.
Προϋπόθεση για να δημιουργήσουμε σταθερότητα και να είμαστε μέσα στις εξελίξεις της επόμενης μέρας είναι η υλοποίηση του PSI, βάσει της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου. Είναι μια διαδικασία δύσκολη, απαιτητική, η επιτυχής έκβαση της οποίας θα απελευθερώσει τη χώρα μας από ένα πολύ μεγάλο μέρος του χρέους μας, θα μας γλυτώσει από περίπου 5 δισεκατομμύρια ευρώ τόκους ετησίως, θα ενισχύσει τη ρευστότητα στην αγορά και θα ανοίξει το δρόμο για την πολυπόθητη ανάκαμψη. Μέσα σε αυτό το νέο σταθερό πλαίσιο που θα διαμορφωθεί από το PSI, εμείς οφείλουμε να εργαστούμε για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Πώς θα γίνει αυτό;
Θα πρέπει να στηρίξουμε, όμως, τις ιδιωτικές επιχειρήσεις με τη μείωση τώρα πια των έμμεσων και άμεσων φόρων, αν μπορέσουμε να πάμε σε ένα μειωμένο ΦΠΑ. Διότι είδαμε ότι σε όλο αυτό το διάστημα η άνοδος του ΦΠΑ στο 23% δεν έφερε επιπλέον έσοδα στο κράτος παρά μόνο 2%. Να παρέχουμε εγγυήσεις απευθείας στις επιχειρήσεις.
Να προωθήσουμε όλο και περισσότερα μέτρα μείωσης της γραφειοκρατίας για ένα νέο κράτος εξυπηρετικό, λειτουργικό και αποδοτικό, όπως έχουμε κάνει με την έκδοση των αδειών έγκρισης και λειτουργίας, τις περιβαλλοντικές άδειες, αλλά να φτάσουμε και στην προώθηση των χωροταξικών σχεδίων και των χρήσεων γης έως και στη γρήγορη απεμπλοκή των απαλλοτριώσεων.
Να καταλήξουμε, επιτέλους, σε ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, με αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου και επέκταση των διασταυρώσεων, των ελέγχων και της διαφάνειας παντού, ακόμη και στα οικονομικά των Κομμάτων. Να αναζητήσουμε το χρήμα εκεί που κρύβεται, στην παραοικονομία και στις ελβετικές τράπεζες, όπου φαίνεται ότι κατέληξε κομματικό ή βουλευτικό αδήλωτο χρήμα, ώστε να μην κατηγορούμαστε και να μη φταίμε όλοι για όλα.
Να προσπαθήσουμε για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ, ώστε να διατεθούν τα κοινοτικά κονδύλια σε ώριμα έργα. Να συνεχιστούν οι μεγάλοι οδικοί άξονες. Κύριε Μαγκριώτη, είστε εδώ. Μας ακούτε. Κάνουμε εκκλήσεις από το Βήμα της Βουλής συνεχώς. Πρέπει να ξεκινήσουν και να προχωρήσουν οι μεγάλοι οδικοί άξονες. Είναι μία ανάσα για όλη την περιφέρεια.
Να υλοποιηθούν άμεσα τα προγράμματα για την κοινωφελή εργασία και την αυτεπιστασία και να συνεχιστεί η χρηματοδότηση των εν ισχύ προγραμμάτων για την απασχόληση, όπως το «Βοήθεια στο σπίτι», προκειμένου να συγκρατηθεί η ανεργία και να επωφεληθούν συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη.
Να ενισχύσουμε την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών με τον έλεγχο των τιμών σε όλα τα προϊόντα, με αποτελεσματική παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και με έλεγχο των τιμολογίων παντού.
Κλείνοντας, θέλω να πω ότι η χώρα μας, οι Έλληνες πολίτες πληρώνουν με τον πιο σκληρό τρόπο την ευδαιμονία με δανεικά των τελευταίων δεκαετιών. Δεν είναι αργά όλοι εμείς να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, ιδίως εδώ σ’ αυτή την Αίθουσα του Κοινοβουλίου. Το πολιτικό σύστημα οφείλει να «βάλει πλάτη», ώστε να μην ακυρωθούν οι μεγάλες θυσίες των πολιτών και τα θετικά βήματα που έχουν γίνει μέχρι τώρα.
Είμαι πεπεισμένη ότι, εάν εργαστούμε με υπομονή, συναίνεση και πίστη στις δυνατότητές μας, θα κατορθώσουμε να γλυτώσουμε τη χώρα από την απαισιοδοξία και την ανασφάλεια.
Αν ο Προϋπολογισμός του 2012 λειτουργήσει για πρώτη φορά μέσα σε ένα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, έστω και με αυτό το μικρό πρωτογενές πλεόνασμα, θα έχουμε κάνει ένα μεγάλο βήμα για να επανακτήσουμε την εθνική μας αυτοπεποίθηση. Επιπλέον, θα έχουμε αποδείξει σε όσους Ευρωπαίους σήμερα μας αμφισβητούν ότι και θέλουμε και μπορούμε να είμαστε παρόντες την επόμενη μέρα σε μία Ευρώπη πραγματικά ενωμένη, αλληλέγγυα και ισχυρή.
Κατερίνας Φαρμάκη – Γκέκη
Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν.Κορινθίας
Επίσκεψη του Υπουργού Ανάπτυξης σε καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας Ο
Υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, επισκέφτηκε σήμερα καταστήματα στην
οδό Ερ...
Πριν από 2 ημέρες
0 ΣΧΟΛΙΑ