Αποτελεί κομμάτι του πολιτισμού και της παράδοσης μας.
Εντούτοις, θα μπορούσε να είναι και ένας σημαντικός πυλώνας ανάπτυξης για όλο το Νομό μας.
Ας μην αναζητήσουμε στο παρελθόν τις αιτίες που κατέστησαν την εκμετάλλευση της διώρυγας της Κορίνθου μια ακόμη χαμένη ευκαιρία για όλους τους Κορίνθιους.
ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ!
Τώρα είναι η ώρα της ευθύνης, η ώρα της πράξης, η ώρα της συμπόρευσης.
Επιτρέψτε μου την εκτίμηση ότι επί 8 χρόνια η διαχείριση της διώρυγας βρίσκεται σε λάθος χέρια. Δεν έχει γίνει καμία επένδυση, κανένα βήμα εκσυγχρονισμού των υποδομών, καμία ουσιαστική και μόνιμη τεχνική παρέμβαση. Η Πολιτεία παρατηρεί αδιάφορη ένα «παιχνίδι μαγισσών» για το «τις πταίει», χωρίς να αναλαμβάνει καμία πρωτοβουλία, με αποτέλεσμα η διώρυγα να μοιάζει με το «αποπαίδι», που κανείς δεν το θέλει πια.
Θέλω να διαβεβαιώσω τους συμπολίτες μου ότι και αυτό το «αραχνιασμένο» έργο θα βγει από το συρτάρι. Σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, το θέμα αυτό θα εμφανιστεί επιτακτικά στο προσκήνιο. Η σημερινή κυβέρνηση που ανέλαβε πριν από λίγες ημέρες τη διακυβέρνηση της χώρας μας, είναι αποφασισμένη να παράξει έργο με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, που πολύ υπέφερε τα τελευταία χρόνια σε «ιδιοτελείς αγκαλιές» επενδυτών, που εκμεταλλεύτηκαν την αδιαφορία ενός ανεπαρκούς κράτους.
Κάθε χρόνο το πιο διάσημο κανάλι του ελλαδικού χώρου διαπλέεται από 15.000 περίπου πλοία, 50 τουλάχιστον διαφορετικών εθνικοτήτων, αποτελώντας αυτή τη στιγμή τον αδιαμφισβήτητο θαλασσινό "ομφάλιο λώρο" μεταξύ Δυτικής και Ανατολικής Μεσογείου.
Αυτήν τη στιγμή η διώρυγα έχει πολύ μεγάλες ανάγκες συντήρησης και αυξημένα λειτουργικά έξοδα. Τα πρανή θέλουν συνεχή επιθεώρηση για τη μείωση των καταπτώσεων. Οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται γύρω από τη διώρυγα είναι πολλές – κυρίως μικρομεσαίες που αποτελούν και τη ραχοκοκαλιά της τοπικής οικονομίας. Τα ερωτηματικά για την σχετική σύμβαση παραχώρησης είναι πολλά. Οι εργαζόμενοι ανησυχούν.
Εντούτοις, έχει και πολύ μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες από τις οποίες μπορούμε να επωφεληθούμε όλοι οι πολίτες του νομού μας, γιατί, πέρα και πάνω από όλα, αποτελεί δημόσια περιουσία.
Και πρέπει να την προστατεύσουμε. Για να μην αποτελέσει άλλο ένα αναπτυξιακό έργο – φάντασμα στον πολύπαθο Νομό μας.
0 ΣΧΟΛΙΑ