«Κύριοι Συνάδελφοι,
Σήμερα παρουσιάζεται το πρώτο σχέδιο νόμου του νεοσύστατου Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, που φιλοδοξεί να συμβάλλει καθοριστικά στην διαμόρφωση μιας νέας περιβαλλοντικής, αναπτυξιακής και ενεργειακής πολιτικής.
Είναι γεγονός ότι τα σύνθετα περιβαλλοντικά προβλήματα που έχουν προκύψει εδώ και δεκαετίες, ανέδειξαν την ανάγκη γι’ αυτό το ξεχωριστό υπουργείο με ισχυρή διοικητική διάρθρωση, ξεκάθαρες αρμοδιότητες, διεπιστημονική στελέχωση και επαρκείς πόρους για να προστατέψει αποτελεσματικά τα φυσικά οικοσυστήματα της χώρας και όχι μόνο.
Είναι κοινά αποδεκτό ότι το φυσικό περιβάλλον ασκεί καταλυτική επίδραση στην ποιότητα ζωής της δικής μας γενιάς, αλλά και των επόμενων γενεών, καθώς συνδέεται άμεσα με την ανθρώπινη επιβίωση, την ψυχοσωματική μας ανάπτυξη και την διαμόρφωση της προσωπικότητας μας.
Βεβαίως, τις τελευταίες δεκαετίες, η βιομηχανοποίηση, οι πολιτικές αστυφιλίας που ακολουθήθηκαν και η συνακόλουθη ανάγκη οικιστικής επέκτασης των σύγχρονων πόλεων, οδήγησαν στην τσιμεντοποίηση τους και στην αποξένωση των ανθρώπων από το φυσικό τους περιβάλλον.
Η απομάκρυνση αυτή επέτρεψε, ελαφρά τη καρδία, την ανεξέλεγκτη εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, τη μόλυνση του περιβάλλοντος και την συνακόλουθη διατάραξη των οικοσυστημάτων.
Σήμερα, μια σειρά μεγάλων περιβαλλοντικών καταστροφών μας αναγκάζει να αναθεωρήσουμε την επιπόλαια και αλαζονική στάση μας προς το περιβάλλον και να θέσουμε συγκεκριμένους κανόνες, που μπορεί να μην αναχαιτίζουν την κατάσταση, αλλά τουλάχιστον δεν την χειροτερεύουν.
Το πρώτο λοιπόν νομοσχέδιο του υπουργείου με τίτλο «Προστασία δασών και δασικών εκτάσεων του Νομού Αττικής κλπ» αυτό ακριβώς στοχεύει:
Στην προστασία όλων των δασικών εκτάσεων και την αποθάρρυνση των επίδοξων καταπατητών.
Δεν είναι τυχαίο ότι από τα συνολικά 183.000 στρέμματα που κάηκαν το καλοκαίρι του 2009 στην Ανατολική Αττική, το 84% της καμένης έκτασης στο Καπανδρίτι και το 92% στην Πεντέλη καίγονταν για δεύτερη και τρίτη φορά.
Είναι φανερό κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα έγκλημα οργανωμένο, αδίστακτο και συνεχές.
Και σε αυτό συντελούν από τη μία, οι αρμόδιες υπηρεσίες, που δηλώνουν αδυναμία να προχωρήσουν στην κτηματογράφηση των δασικών περιοχών και να κυρώσουν δασικούς χάρτες, λόγω έλλειψης προσωπικού και αντίφασης νόμων.
Και από την άλλη, είναι οι πολίτες, αλλά και οργανωμένα οικοδομικά συμφέροντα, που εκμεταλλεύονται αυτήν την πολιτική παλινωδία και αδράνεια, κατακαίουν τις ίδιες και τις ίδιες δασικές περιοχές – φιλέτα, προσβλέποντας σε μελλοντικό αποχαρακτηρισμό τους και διακινδυνεύοντας αδίστακτα ζωές και περιουσίες.
Τα στοιχεία που παρουσιάζουν ο Συνήγορος του Πολίτη και η Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων για τις μεγάλες καθυστερήσεις στην καταγραφή και προστασία του δασικού πλούτου είναι αποκαλυπτικά καθώς σήμερα μόνο το 6% της χώρας διαθέτει δασικούς χάρτες, παρότι η κατάρτιση δασολογίου αποτελεί συνταγματική υποχρέωση της χώρας μας από το 1976.
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σήμερα, αποφασίζει να δώσει τέλος στην –επιτρέψτε μου να το πω- «ένοχη» σχέση πολιτείας και πολίτη που καλλιεργείται χρόνια τώρα, για πελατειακούς και ψηφοθηρικούς λόγους.
Με πρώτο δείγμα γραφής τις καμένες εκτάσεις της Ανατολικής Αττικής, στοχεύει στην προστασία τους με τις εξής παρεμβάσεις:
• Αναστέλλει την οικοδομική δραστηριότητα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα κατά περίπτωση –εντός ή εκτός σχεδίου- και ελέγχει τη νομιμότητα των οικοδομικών αδειών που έχουν εκδοθεί εντός του περιγράμματος των περιοχών αυτών.
• Καθιερώνει υποχρεωτικά τις γεωγραφικές συντεταγμένες στα τοπογραφικά διαγράμματα για την έκδοση ή αναθεώρηση οικοδομικής άδειας.
• Δημιουργεί μηχανισμούς ελέγχου, με ευθύνη του Κτηματολογίου, οι οποίοι κάθε μήνα θα σκανάρουν δορυφορικά την Αττική, προκειμένου να εντοπίσουν οποιοδήποτε αυθαίρετο κτίσμα στην αρχή του.
• Επιταχύνει τη διαδικασία για την κύρωση των δασικών χαρτών στην Αττική, που θα αποτελέσουν πιλότο για την υπόλοιπη χώρα. Κηρύσσονται μάλιστα, άμεσα υπό κτηματογράφηση όλες οι πληγείσες περιοχές του Νομού Αττικής, μέσα σε ένα μήνα από την ισχύ του νόμου.
• Συστήνει Ειδική Υπηρεσία Κατεδαφίσεων με σκοπό την κατεδάφιση των αυθαιρέτων κτισμάτων στην αρχή τους.
• Διευρύνει τον ρόλο των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, που αναβαθμίζει σε Ειδική Γραμματεία, ενώ επεκτείνεται η δράση τους και στον τομέα της ενέργειας, με σκοπό -μεταξύ άλλων- τον ενεργειακό έλεγχο των οικοδομών.
Πολλοί θα υποστηρίξουν ότι η κατάργηση της παραγράφου 3 του άρθρου 3 του νόμου 998/79 όπως τροποποιήθηκε με το νόμο 3208/2003, θα δημιουργήσει προβλήματα.
Όμως πιστεύω, ότι το εθνικό μας σύνταγμα και η κοινοτική νομοθεσία συνάδουν περισσότερο με τον ευρύ ορισμό του δάσους σύμφωνα με το νόμο 998.
Και στο πλαίσιο αυτό, ο νόμος 3208 δημιουργούσε σοβαρά νομικά -και όχι μόνο- προβλήματα, τα οποία έπρεπε κάποια στιγμή να ξεπεραστούν έτσι ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα να κυρωθούν οι δασικοί χάρτες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν κυρωθεί –αν και είναι έτοιμοι- οι δασικοί χάρτες σε 330 δήμους της χώρας, ενώ δεν έχει προχωρήσει καθόλου η διαδικασία σύνταξης δασικών χαρτών για τις πιο ελκυστικές στους επίδοξους καταπατητές περιοχές, όπως η Βορειοανατολική και Δυτική Αττική και ο Αργοσαρωνικός.
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει ισχυρά αντανακλαστικά, γνωρίζει τα προβλήματα και έχει την πολιτική βούληση να τα λύσει.
Καλούμε όλα τα κόμματα της Βουλής να συναινέσουν σε αυτήν την πιλοτική νομοθετική πρωτοβουλία, που στέλνει το μήνυμα της προστασίας του δασικού πλούτου από την Αττική σε όλη την Ελλάδα.
Είμαι σίγουρη ότι η υλοποίηση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου και η θετική ανταπόκριση των πολιτών σε αυτό, θα αποτελέσουν την ηθική δικαίωση της πολιτικής μας φιλοσοφίας και κίνητρο για τη γρήγορη νομοθετική διευθέτηση και άλλων σημαντικών περιβαλλοντικών ζητημάτων, με στόχο την αναβάθμιση της ζωής όλων.
Σας ευχαριστώ.»
Από το Γραφείο Τύπου
0 ΣΧΟΛΙΑ