Άραγε πόσο σοβαρό μπορεί να είναι ένα κράτος όταν δεν γνωρίζει πόσους δημόσιους υπαλλήλους έχει, που αυτοί εργάζονται, ποιο ακριβώς έργο παράγουν, τι προσόντα διαθέτουν και πόσο ακριβώς πληρώνονται!
Τον τελευταίο καιρό έρχονται στην επιφάνεια αριθμοί εξωφρενικοί δημοσίων υπαλλήλων σε διάφορους οργανισμούς (πχ. 7.000 στον ΟΣΕ), που εάν ανταποκρίνονται στην αλήθεια μπορεί να καταλάβει εύκολα κάποιος για το πώς φτάσαμε εδώ σήμερα
Και είναι αναμφισβήτητο ότι την ώρα που οι περιστολές στο δημόσιο είναι το λιγότερο αναγκαίες εάν θέλουμε να νοικοκυρέψουμε τα δημοσιονομικά μας, ένας δημόσιος τομέας αχανής και «ανεξερεύνητος», όπου καμία υπηρεσία δεν ξέρει επ’ ακριβώς το σύνολο των υπαλλήλων που διαθέτει καθώς και τα προσόντα τους, αποτελεί ωρολογιακή βόμβα για την πιστή τήρηση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Σήμερα λοιπόν, το Υπουργείο Εσωτερικών αποφασίζει να ξετυλίξει το κουβάρι εφαρμόζοντας την επιχείρηση «Τάξη», η οποία περιλαμβάνει:
-την καταμέτρηση των δημοσίων υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους από τις 12-23 Ιουλίου μέσω της συμπλήρωσης ηλεκτρονικής σελίδας απογραφής
-τη δημιουργία προσωπικού μητρώου
-την καταγραφή 74 προσωπικών τους στοιχείων και τον έλεγχο τους
-τη δημιουργία Ενιαίας Αρχής Πληρωμών μέχρι τον Μάρτιο του 2011, από την οποία θα πληρώνονται εφεξής όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι.
Με το πέρας της διαδικασίας, όχι μόνο οι υπηρεσίες θα γνωρίζουν επακριβώς το ανθρώπινο δυναμικό τους, όχι μόνο το οικονομικό επιτελείο θα επιτύχει δημοσιονομικό όφελος, όχι μόνο θα αρχίσει να μπαίνει τάξη στο χάος του δημοσίου (καθώς θα γίνουν διασταυρώσεις με το Υπουργείο Οικονομικών και τους ασφαλιστικούς φορείς) , αλλά και θα ενισχυθεί η διαφάνεια και ο έλεγχος, που τόσο ζημίωσαν την εμπιστοσύνη των πολιτών στις διαδικασίες και στους θεσμούς.
Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση να καταπιαστεί με όλα εκείνα που χρόνια κρύβονταν κάτω από το χαλί! Αν είχε βέβαια, γίνει η αρχή πριν καιρό, στα πλαίσια της περιβόητης πια «επανίδρυσης του κράτους», ίσως να μην είχαμε φτάσει σήμερα ως χώρα στο «και πέντε». Ευτυχώς, σήμερα η διοίκηση του κράτους και οι προτεραιότητες της κυβέρνησης μας κάνουν να αισιοδοξούμε. Και το πρόγραμμα «Καλλικράτης» αλλά και η «απογραφή» των δημοσίων υπαλλήλων είναι δύο μεγάλα βήματα για τη βελτίωση της λειτουργίας του Κράτους.
Κατερίνα Φαρμάκη – Γκέκη
Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν.Κορινθίας
0 ΣΧΟΛΙΑ