Tο αγροτικό ζήτημα δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτελεί πεδίο ιδεολογικών διαφορών και κομματικής διαμάχης.
Είναι πρωτίστως θέμα αναπτυξιακό για την χώρα και τους ίδιους τους αγρότες και δευτερευόντως θέμα διαχείρισης.
Ένα τέτοιο ζήτημα διαχείρισης είναι και τα ΤοΚΑΑ [τοπικά κέντρα αγροτικής ανάπτυξης ] που διαφήμισαν τις καλές προθέσεις της ΝΔ ως κυβέρνησης προς τους αγρότες, αποδείχθηκαν όμως ότι αλλού στόχευαν .
Αν και τα ΤοΚΑΑ στόχευαν στην περιφερειακή ενημέρωση των αγροτών και όλων των εμπλεκόμενων στην αγροτική οικονομία, αν και προσλήφθηκαν 403 άτομα για την στελέχωσή τους, αν και δαπανήθηκαν 940 εκατ. ευρώ για τον εξοπλισμό των 55 ΤοΚΑΑ σε όλη την Ελλάδα, αν και το ετήσιο κόστος λειτουργίας τους έφθανε τα 7 εκατομμύρια ευρώ (μισθοί συν τα λειτουργικά έξοδα), εντούτοις, δεν εκπλήρωσαν κανέναν από τους σκοπούς για τους οποίους συστάθηκαν, δεν είχαν αντικείμενο, δεν εξέδωσαν κανένα έγγραφο και δεν υπήρξε κανένα ίχνος οδηγίας του υπουργείου προς αυτά!
Σαφώς και η απαξίωση αυτή δεν αποτελεί επιλογή των υπαλλήλων τους, ανεξάρτητα με τον τρόπο που προσλήφθηκαν. Για τον λόγο αυτό, η σημερινή πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ δεσμεύθηκε επίσημα ότι με την κατάργηση των ΤοΚΑΑ οι υπάλληλοι αυτοί θα στελεχώσουν άλλες υπηρεσίες του υπουργείου, αποκεντρωμένες σε νομούς και περιφέρειες.
Με τον τρόπο αυτό το ΥΠΑΑΤ επέλεξε και να εξοικονομήσει χρήματα, αλλά και να αξιοποιήσει καλύτερα το προσωπικό των ΤοΚΑΑ –που αποτελείται κυρίως από πτυχιούχους τεχνοκράτες- σε υπηρεσίες και σε καθήκοντα πιο κοντά στα προσόντα τους, καθώς πρόθεση της κυβέρνησης γενικότερα και του υπουργείου ειδικότερα είναι και το συμμάζεμα του μεγάλου κόστους του δημόσιου τομέα και η καλύτερη δυνατή αναδιάταξη του προσωπικού του.
Πάντως, είναι σημαντικό ότι η κατάργηση αυτή εντάσσεται σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό από την πλευρά του ΥΠΑΑΤ, η οποία περιλαμβάνει αφενός την πραγματική στήριξη της αγροτικής οικονομίας μέσω περιφερειακών σχημάτων (όπως με τη σύσταση των γραφείων αγροτικής ανάπτυξης σε επίπεδο Δήμου) και αφετέρου την αναδιάρθρωση του ίδιου του Οργανισμού λειτουργίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, έτσι ώστε να είναι εκσυγχρονισμένος, να χρησιμοποιεί καλύτερα το προσωπικό και να ανταποκρίνεται αποδοτικότερα στις σημερινές πολιτικές.
Είναι ξεκάθαρο λοιπόν, ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να αναδιατάξει τον δημόσιο τομέα με ορθολογικό τρόπο, ώστε να είναι παραγωγικός και αποτελεσματικός . Στοιχεία που έλειψαν από την διακυβέρνηση της χώρας τα περασμένα χρόνια.
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης χωρίς πολυλογίες και υποσχέσεις, αλλά με τρόπο μεθοδικό και οργανωμένο προχωράει το δύσκολο έργο της ανασυγκρότησης του αγροτικού τομέα. Το φράγμα του Ασωπού υπεγράφη και μαζί με αυτό αρδευτικά έργα 550,000,000 ευρώ από το ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ. Τα μέτρα ΟΠΑΧ ΚΑΙ LEADERS με 1,20 δις ε για τα επόμενα δύο χρόνια ήδη τρέχουν ,το πρόγραμμα νέων αγροτών επίσης ,η εξισωτική αποζημίωση για το 2010 ,αφού πρώτα αποπληρώθηκαν τα έτη 2007 – 2008 και 2009. Πέραν αυτών ,σε θεσμικό πλαίσιο έχει κατατεθεί στην βουλή το νομοσχέδιο για το μητρώο αγροτών και Αγροτικών εκμεταλλεύσεων και το νομοσχέδιο για την ανασυγκρότηση του ΕΛΓΑ . Οι προτάσεις του Υπουργείου στοχεύουν όχι μόνο να μπορούν οι αγρότες να ασκούν το επάγγελμά τους με αξιοπρέπεια, αλλά και να κάνουν ανταγωνιστική την ελληνική οικονομία.
Κατερίνα Φαρμάκη – Γκέκη
Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν.Κορινθίας
0 ΣΧΟΛΙΑ