Είναι γνωστά τα προβλήματα των αγροτών, αλλά και οι αδυναμίες του υφιστάμενου συστήματος που επιτρέπουν ανισότητες και αδικίες και οδηγούν σε συρρίκνωση το αγροτικό εισόδημα. Οι χαμηλές τιμές για τους παραγωγούς στα αγροτικά προϊόντα, το μεγάλο κόστος παραγωγής, ο πολυτεμαχισμός της γης, η πλημμελής οργανωτική υποδομή, η δημιουργία αγροτών δύο ταχυτήτων, δοκιμάζουν τις αντοχές του αγροτικού κόσμου.
Συνεπώς, δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να διαμορφώσουμε ένα νέο μοντέλο αγροτικής ανάπτυξης που να συνάδει με τις σύγχρονες απαιτήσεις σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο και κυρίως με την ανάγκη των αγροτών για μία ποιοτική και ανταγωνιστική γεωργία, που θα διασφαλίζει εισόδημα και συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης.
Στην κατεύθυνση αυτή, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει εξαγγείλει μια σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών, μεταξύ των οποίων η πρώτη που έρχεται προς συζήτηση στο κοινοβούλιο είναι η δημιουργία μητρώου αγροτών.
Η σύσταση του, που αποσκοπεί στη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων και πληροφοριών, περιέχει σημαντικά πλεονεκτήματα για τους αγρότες μας καθώς χαρτογραφεί την αγροτική δραστηριότητα ώστε να καθίσταται δικαιότερη η κατανομή των επιδοτήσεων, σωστότερη η διαχείριση του κόστους παραγωγής, αλλά και πιο εφικτή η ανάπτυξη της περιφέρειας μέσα από ουσιαστικές και αποτελεσματικές πολιτικές, που θα σχεδιαστούν με βάση τη γνώση των αγροτικών εκτάσεων και με σεβασμό στο περιβάλλον.
Στην προσπάθεια αυτή είναι σημαντικό να καθορίσουμε κριτήρια για τον προσδιορισμό του επαγγελματία αγρότη, βάσει των σύγχρονων δεδομένων και των αναγκών των αγροτών. Βεβαίως, η μείωση στο 35% του συνολικού ετήσιου εισοδήματος που θα προέρχεται από την αγροτική δραστηριότητα, ήταν αναμενόμενο να προκαλέσει αντιδράσεις. Όμως, η ελαστικότητα αυτή είναι επιβεβλημένη αφενός από τις συνθήκες που επικρατούν στην αγροτική οικονομία και αφετέρου από λόγους κοινωνικούς καθώς η πολυαπασχόληση, λόγω των μικρών κλήρων και των χαμηλών αγροτικών εισοδημάτων, περιορίζει υπέρμετρα τον αριθμό των επαγγελματιών αγροτών.
Πέραν όμως, της κοινωνικής και οικονομικής αναγκαιότητας που επιβάλλουν την πολιτική αυτή επιλογή, τα στοιχεία που θα περιληφθούν στο μητρώο θα αποτελέσουν σημαντικό μοχλό πίεσης και όπλο της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις της για την μετά το 2013 ΚΑΠ εποχή. Και παράλληλα, τα στοιχεία αυτά θα επιτρέψουν τον σχεδιασμό και την εφαρμογή των κατάλληλων κατά τόπους εθνικών και κοινοτικών πολιτικών και την ταυτόχρονη αναδιοργάνωση του αγροτικού χώρου με κριτήρια κοινωνικά και οικονομικά.
Σήμερα, στην εποχή των καταιγιστικών εξελίξεων, η ελληνική αγροτιά έχει ανάγκη να στρέψει το βλέμμα στο μέλλον. Χωρίς μητρώο αγροτών καμία στρατηγική ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας και της υπαίθρου δεν θα είναι δυνατή, καθώς δεν θα μπορούμε να εφαρμόσουμε με τρόπο δίκαιο, αξιόπιστο και διαφανή τα εθνικά μας μέτρα, τις συμπληρωματικές μας δράσεις, αλλά και τις διαρθρωτικές μας πολιτικές σε κάθε τομέα που αφορά τον έλληνα αγρότη.
Χρέος μας λοιπόν, είναι να ξεφύγουμε από τη λογική του παρελθόντος και να βάλουμε τις βάσεις πάνω στις οποίες θα στηριχθεί η αγροτική μεταρρύθμιση. Και το μητρώο αγροτών αποτελεί ένα σημαντικό βήμα σε αυτήν την προσπάθεια.
Κατερίνα Φαρμάκη – Γκέκη
Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν.Κορινθίας
0 ΣΧΟΛΙΑ