- banner1


Το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου έλαβε χώρα στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής Ημερίδα με θέμα «Περιβάλλον – Γυναίκα και Υγεία», στην οποία μια εκ των βασικών εισηγητών και συνδιοργανώτρια ήταν η Βουλευτής κα. Κατερίνα Φαρμάκη. Η εκδήλωση στέφτηκε με απόλυτη επιτυχία, οι τοποθετήσεις και οι προτάσεις των ομιλητών έριξαν φως σε ζητήματα που απασχολούν όλους μας, προβλημάτισαν και προκάλεσαν έντονες συζητήσεις. Τα συμπεράσματα από την ημερίδα είναι το προϊόν ενός ζωντανού και γόνιμου διαλόγου που ακολούθησε τις τοποθετήσεις των ομιλητών και ήταν εξαρχής το ζητούμενο της εκδήλωσης αυτής. Αποσπάσματα της ομιλίας της κας. Κατερίνας Φαρμάκη είναι τα ακόλουθα:
"..Η διαμόρφωση περιβαλλοντικής συνείδησης πρέπει να είναι στο επίκεντρο πολιτικών πρωτοβουλιών και στοχευόμενων μέτρων τόσο από πλευράς Πολιτείας όσο και από τις οργανωμένες τοπικές κοινωνίες που με την νέα αρχιτεκτονική δομή της χώρας, τον Καλλικράτη, αποκτούν μεγαλύτερες ευθύνες και αναλαμβάνουν το κύριο πεδίο των πρωτοβουλιών. Σε αυτόν τον τομέα η Σύγχρονη Γυναίκα έχει την δική της καθοριστική συμβολή. Αφενός ενσαρκώνοντας ολοένα και πιο δυναμικά τον πολλαπλό κοινωνικό της ρόλο – ως σύζυγος που βρίσκει τρόπους συρρίκνωσης των οικογενειακών εξόδων, εξοικονομώντας ενέργεια και ανακυκλώνοντας, ως μητέρα που γαλουχεί τα παιδιά της με αξίες και αρχές, ως εργαζόμενη που καλείται να συμμετάσχει στην παραγωγική διαδικασία, ως ενεργό μέλος της κοινωνίας που ενδιαφέρεται για την αναβάθμιση της πόλης όπου ζει, που συμμετέχει στα κοινά και που δραστηριοποιείται σε μη κυβερνητικές οργανώσεις. Και αφετέρου με την ιδιαίτερη ευαισθησία της σε κάθε τι που προάγει την ανθρώπινη ύπαρξη, λειαίνοντας κάθε τραχιά οπτική γωνία.
Ως επαγγελματίας πολιτικός μηχανικός με διαρκή ενασχόληση με το περιβάλλον, ως γυναίκα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την καλαισθησία και την επίτευξη ποιότητας ζωής και ως βουλευτής, θεωρώ πολύ σημαντική πρόοδο το γεγονός ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, έθεσε από την πρώτη στιγμή ως προτεραιότητά της το περιβάλλον, συστήνοντας και το αντίστοιχο Υπουργείο Περιβάλλοντος. Μέχρι σήμερα έχει να επιδείξει ένα πλούσιο νομοθετικό έργο, όπως την προστασία των δασών της Αττικής και την επιτάχυνση της κύρωσης των δασικών χαρτών, την δημιουργία του πράσινου ταμείου, την επιτάχυνση της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τα μέτρα βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, την σύσταση του ΕΟΕΔΣΑΠ για την εναλλακτική διαχείριση των συσκευασιών, την θέσπιση της ταυτότητας των κτιρίων, και την ενσωμάτωση κοινοτικών οδηγιών και διεθνών συμβάσεων με περιβαλλοντικό περιεχόμενο που έμεναν εκκρεμείς επί χρόνια.
Επιτρέψτε μου στο σημείο αυτό να εξάρω και το έργο του Κοινοβουλευτικού Τομέα Περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ του οποίου έχω την τιμή να είμαι Εισηγήτρια και την συμβολή όλων των μελών του, που με την κατάρτισή τους, την επιστημοσύνη τους και τις εμπειρίες τους, παράγουν επί έναν χρόνο πολύ σημαντικό έργο στην επεξεργασία του νομοθετικού έργου της κυβέρνησης. Όλοι οι συνάδερφοι κάνουν εξαιρετική δουλειά και αποδεικνύουν σε κάθε συνεδρίασή μας, με τις επισημάνσεις τους και τις προτάσεις τους την προσήλωσή τους στην εξυπηρέτηση του κοινωνικού συνόλου. Κινητοποιώντας έναν ευρύ διάλογο όχι μόνο στα πλαίσια της Βουλής, αλλά και στα πλαίσια των τοπικών κοινωνιών που ο κάθε ένας μας εκπροσωπεί. Διατυπώνοντας προβληματισμούς και προτείνοντας ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες λύσεις. Και κυρίως δημιουργώντας ανάχωμα – πολιτικό και ηθικό- στις παλιές και κακές νοοτροπίες που μας οδήγησαν στο σημερινό θεσμικό, οικονομικό, πολιτικό και πολιτιστικό αδιέξοδο.
Ο στόχος της ημερίδας δεν είναι μόνο να συμμετάσχουμε στη διεθνή αγωνία για την κλιματική αλλαγή και τις συνέπειες της. Ο στόχος είναι κυρίως εθνικός. Διότι το μοναδικό ελληνικό τοπίο, με τις διαρκείς εναλλαγές και τους πλούσιους φυσικούς πόρους, αποτελεί έναν σημαντικό οικονομικό παράγοντα εξόδου από την κρίση, μέσω της «Πράσινης Ανάπτυξης». Μπορεί να στηρίξει τον τουρισμό μας, να ενσωματώσει νέες φιλικές και φτηνές μορφές ενέργειας, να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, να δώσει διέξοδο σε επαγγελματικούς τομείς που σήμερα δυσκολεύονται και εν κατακλείδι να οδηγήσει σε έργα υποδομής με μεγάλο κοινωνικό και οικονομικό όφελος.."
Κατερίνα Φαρμάκη – Γκέκη
Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν.Κορινθίας


Bookmark and Share


ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ 6 Δεκ 2010
categories: | edit post

0 ΣΧΟΛΙΑ

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας. Ο διάλογος με την κοινωνία αποτελεί βασική αρχή της πολιτικής μου δράσης.
Για λόγους αποφυγής σχολίων με απρεπές περιεχόμενο, οι διαχειριστές θα εγκρίνουν τα σχόλια.
Ευχαριστώ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ