- banner1



Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες των τραπεζών, η κυβέρνηση υλοποιεί μια από τις σημαντικότερες προεκλογικές της δεσμεύσεις, καταθέτοντας στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ρύθμιση των οφειλών των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

Με το νομοσχέδιο αυτό, δίνεται ανάσα σε οικογένειες που βιώνουν τις τραγικές συνέπειες της υπερχρέωσης κατά τα περασμένα χρόνια. Στις ρυθμίσεις του υπάγονται όλα τα φυσικά πρόσωπα (πλην των εμπόρων), που αποδεδειγμένα βρίσκονται σε αδυναμία να εξυπηρετήσουν τα καταναλωτικά, στεγαστικά και επαγγελματικά τους δάνεια καθώς και όλα τα χρέη τους προς τρίτους, με εξαίρεση τις οφειλές από αδικοπραξίες που διαπράχθηκαν με δόλο, διοικητικά πρόστιμα, χρηματικές ποινές, οφειλές από φόρους και τέλη προς το Δημόσιο και εισφορές προς τους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης.

Για να ξεκινήσει η διαδικασίας της ρύθμισης πρέπει να προηγηθεί αποδεδειγμένη απόπειρα εξωδικαστικού συμβιβασμού με τους πιστωτές. Σε περίπτωση αποτυχίας του, ο οφειλέτης προσφεύγει στο Ειρηνοδικείο του τόπου κατοικίας του, όπου και αιτείται τη ρύθμιση. Το ποσό της δόσης καθορίζεται από το δικαστήριο με βάση το εισόδημα του οφειλέτη και τις βιοτικές ανάγκες του ίδιου και της οικογένειας του, ενώ το μέρος του χρέους που θα εξοφλήσει εξαρτάται από το εισόδημα του και τις πραγματικές του δυνατότητες. Το δε, δικαστήριο έχει τη δυνατότητα να αξιολογεί ανά εξάμηνο την πραγματική ικανότητα αποπληρωμής και ανάλογα να αναπροσαρμόζει τη δόση, ενώ είναι δυνατή και η πλήρης απαλλαγή από την καταβολή μηνιαίων δόσεων σε περιπτώσεις ανεργίας και προβλημάτων υγείας, οι οποίες όμως επανεξετάζονται ανά εξάμηνο.

Σημαντικό σημείο είναι η δυνατότητα ρευστοποίησης της περιουσίας του οφειλέτη προκειμένου να ικανοποιηθούν οι δανειστές του, από την οποία όμως μπορεί να εξαιρεθεί η κύρια κατοικία του, εφόσον αναλαμβάνει με ευνοϊκό επιτόκιο και με δυνατότητα περιόδου χάριτος, για χρονικό διάστημα μέχρι 20 έτη, να εξυπηρετήσει χρέη που αντιστοιχούν στο 85% της εμπορικής αξίας της κατοικίας.

Αναμφίβολα η νομοθετική αυτή πρωτοβουλία της κυβέρνησης, την οποία επικροτεί ολόκληρη η κοινωνία, αποτελεί μια δεύτερη ευκαιρία για χιλιάδες νοικοκυριά. Ιδίως σήμερα που η κρίσιμη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας επιδεινώνει τα προβλήματα των πολιτών, η Πολιτεία έχει μεγαλύτερο χρέος να στηρίξει τους αδύναμους συμπολίτες μας που βρέθηκαν στο επίκεντρο αυτής της δίνης. Και αυτό κάνει με στοχευμένες παρεμβάσεις, όπως η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία, που επιχειρεί να προασπίσει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την κοινωνική συνοχή.

Κατερίνα Φαρμάκη – Γκέκη
Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν.Κορινθίας


Bookmark and Share


ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ 1 Ιουλ 2010
categories: | edit post

0 ΣΧΟΛΙΑ

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας. Ο διάλογος με την κοινωνία αποτελεί βασική αρχή της πολιτικής μου δράσης.
Για λόγους αποφυγής σχολίων με απρεπές περιεχόμενο, οι διαχειριστές θα εγκρίνουν τα σχόλια.
Ευχαριστώ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ