Είναι γεγονός ότι στην Κορινθία υπάρχει έλλειμμα έτοιμων μελετών για την ένταξη τους στο ΕΣΠΑ, καθώς τα τελευταία χρόνια δεν έγινε αξιόλογη προσπάθεια στην κατεύθυνση της προετοιμασίας των έργων και της ολοκλήρωσης των σχετικών διαδικασιών.
Ένα από τα έργα με έτοιμη μελέτη, που όμως απεντάχθηκε από το Γ΄ΚΠΣ το 2008 είναι και το έργο της κτιριακής αποκατάστασης της Ιεράς Μονής Ζαχόλης στο Δήμο Ευρωστίνης. Ειδικότερα, η συγκεκριμένη μονή μετά τις πυρκαγιές του 2000 υπέστη εκτεταμένες ζημιές, που διαπιστώθηκαν και αρμοδίως με ομόφωνη απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου το 2004.
Το συγκεκριμένο έργο με προϋπολογισμό 2,5 εκατομ.ευρώ εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Πολιτισμός 2000-2006» στο Μέτρο 1.2 «Προστασία και Ανάδειξη Μνημείων, Συνόλων και Αρχαιολογικών Χώρων» με το ποσό των 300.000 ευρώ καταρχήν και με φορέα υλοποίησης του έργου την Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων.
Εντούτοις, τελικώς το έργο απεντάχθηκε στις 21.11.2008 με απόφαση της Υπηρεσίας Διαχείρισης του συγκεκριμένου Επιχειρησιακού Προγράμματος με την αιτιολογία του ότι δεν ήταν δυνατή η ολοκλήρωση του στο πλαίσιο του Γ’ ΚΠΣ, εξέλιξη που εξέπληξε όσους γνώριζαν αφενός μεν ότι το έργο ήταν ήδη ώριμο και είχε ήδη καταβληθεί ένα σεβαστό ποσό για την σύνταξη των μελετών από την Ι.Μονή με παρότρυνση των αρμοδίων υπηρεσιών και αφετέρου διότι η μονή είχε πέραν πάσης αμφισβητήσεως υποστεί εκτεταμένες καταστροφές, όπως πιστοποιεί και η τεχνική έκθεση που συνέταξε η 6η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.
Σήμερα, σχεδόν δύο χρόνια μετά, το ζήτημα της κτιριακής αποκατάστασης της Ιεράς Μονής Ζαχόλης παραμένει επίκαιρο και φλέγον καθώς αφενός μεν, το πολύ σημαντικό ποσό που απαιτείται για το έργο αυτό δεν είναι δυνατό να συγκεντρωθεί με άλλο τρόπο πλην ΕΣΠΑ και αφετέρου δεν υπάρχουν ώριμα έργα πολιτισμού για να ενταχθούν σε αυτό, άμεσα.
Με κοινοβουλευτική ερώτηση που κατέθεσα λοιπόν, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού μου έργου, πέραν των διευκρινήσεων για την απένταξη του έργου το 2008, ζητώ το έργο να επανενταχθεί το συντομότερο δυνατό όχι μόνο για να επιλυθεί το επιτακτικό πρακτικό ζήτημα της στέγασης των μοναχών, αλλά και για να δοθεί ώθηση στον εκκλησιαστικό τουρισμό που με κατεύθυνση τις σημαντικές μονές του Νομού Κορινθίας, μπορεί να συμβάλλει στην τόνωση της τοπικής οικονομίας. Διότι στις δύσκολες δημοσιονομικές συγκυρίες που βιώνουμε, το ζητούμενο πρέπει να είναι η τοπική ανάπτυξη και αναβάθμιση και σε αυτήν την κατεύθυνση θα αναμένω σε πρώτη φάση την απάντηση του αρμόδιου Υπουργού Πολιτισμού.
Κατερίνα Φαρμάκη – Γκέκη
Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν.Κορινθίας
0 ΣΧΟΛΙΑ