- banner1



Συνεχίζοντας η κυβέρνηση την υλοποίηση θεσμικών αλλαγών σε καίριους τομείς κυβερνητικής δράσης, κατέθεσε στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τη στήριξη και αναβάθμιση του Ε.Σ.Υ. και την μετατροπή του σε ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό σύστημα υγείας που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις προσδοκίες του πολίτη για υψηλού επιπέδου υπηρεσίες πρόληψης, περίθαλψης και φροντίδας.

Στο πλαίσιο της νομοθετικής αυτής πρωτοβουλίας επιχειρείται (α) να ελεγχθεί αποτελεσματικά η σπατάλη και η αδιαφάνεια, που τα τελευταία χρόνια αφέθηκαν ανεξέλεγκτες και επιβάρυναν το δημοσιονομικό μας πρόβλημα, με την θέσπιση ικανών ελεγκτικών μηχανισμών και να μειωθούν και να εξορθολογιστούν οι δαπάνες περίθαλψης και (β) η ολοήμερη λειτουργία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων που ανήκουν στο Ε.Σ.Υ.

Στόχος και προτεραιότητα του υπουργείου αποτελεί η ενίσχυση των νοσοκομείων, ιδίως των περιφερειακών, προκειμένου να ανταποκριθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στον ευαίσθητο κοινωνικό ρόλο τους. Στην κατεύθυνση αυτή το Υπουργείο Υγείας δίνει έμφαση στην ανάπτυξη του ιατρικού δυναμικού στις μονάδες υγείας του Ε.Σ.Υ. στην περιφέρεια, καθώς θα δίδονται κίνητρα για το διορισμό μόνιμων ιατρών σε απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές. Οι δε, κενές θέσεις στις περιοχές αυτές θα προκηρύσσονται κατά προτεραιότητα. Επιπλέον θα δίδεται η δυνατότητα κάλυψης επιτακτικών αναγκών απομακρυσμένων και νησιωτικών περιοχών από στρατιωτικούς ιατρούς ή από ιατρούς των Υγειονομικών Υπηρεσιών του ΙΚΑ. Παράλληλα εισάγεται ο θεσμός του εθελοντισμού φυσικών προσώπων και ομάδων σε φορείς υγείας και κοινωνικής πρόνοιας, με την κατάρτιση προγραμμάτων εθελοντισμού και την τήρηση Μητρώου Εθελοντών.

Σημαντική καινοτομία του νομοσχεδίου είναι η σύσταση σε κάθε νοσοκομείο Γραφείου Υποστήριξης Πολίτη, που θα είναι αρμόδιο για την ενημέρωση, την παρακολούθηση της διακίνησης των ασθενών και γενικά για την προάσπιση των δικαιωμάτων αυτών που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες των νοσοκομείων.

Είναι φανερό λοιπόν, ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, έχει επεξεργαστεί ένα σημαντικό νομοσχέδιο με μεγάλες φιλοδοξίες. Φιλοδοξίες για την καταπολέμηση των κυκλωμάτων που λυμαίνονται την υγεία και για την εφαρμογή πολιτικών που θα έχουν τον πολίτη ως επίκεντρο. Όλοι γνωρίζουμε ότι η μάχη αυτή είναι ιδιαίτερα δύσκολη όμως, πιστεύω ακράδαντα ότι η κατάθεση αυτού του νομοσχεδίου κάνει μια νέα αρχή στον χώρο της Υγείας και της δωρεάν περίθαλψης, καθιστώντας τα νοσοκομεία αιχμή του δόρατος του κοινωνικού κράτους.

Κατερίνα Φαρμάκη-Γκέκη
Βουλευτής ΠΑΣΟΚ του Νομού Κορινθίας

Bookmark and Share


ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ 12 Ιουλ 2010
categories: | edit post

0 ΣΧΟΛΙΑ

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας. Ο διάλογος με την κοινωνία αποτελεί βασική αρχή της πολιτικής μου δράσης.
Για λόγους αποφυγής σχολίων με απρεπές περιεχόμενο, οι διαχειριστές θα εγκρίνουν τα σχόλια.
Ευχαριστώ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ