- banner1


Η βουλευτής κυρία Κατερίνα Φαρμάκη κατέθεσε χθες την θέση της για την επιτακτική ανάγκη διευκόλυνσης και προσέλκυσης μεγάλων επενδύσεων με αφορμή την συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του σχεδίου νόμου για την επιτάχυνση των διαδικασιών για την υλοποίηση στρατηγικών επενδύσεων. Τα βασικά σημεία της ομιλίας της είναι τα εξής:

«Κατά γενική ομολογία η χώρα μας σε αντίθεση με την πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών, δεν έχει κατορθώσει να εκμεταλλευτεί όσο θα έπρεπε τα γεωπολιτικά της πλεονεκτήματα και απέτυχε να κάνει το αυτονόητο. Να προσελκύσει μεγάλες επενδύσεις που θα είχαν θωρακίσει την παραγωγική της βάση.

Ο λόγος γνωστός και χρόνιος. Οι αγκυλώσεις της Δημόσιας Διοίκησης κατά το στάδιο της αδειοδότησης, ένας κυκεώνας χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών που αποθαρρύνουν τον επενδυτή, τον ταλαιπωρούν και τον διώχνουν. Έτσι χάνονται επενδύσεις εκατομμυρίων σε νευραλγικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας. Και παρ’ ότι αυτά είναι διαπιστωμένα εδώ και χρόνια, εν τούτοις, δεν μπορέσαμε μέχρι σήμερα να διαμορφώσουμε ένα σταθερό, ευέλικτο πλαίσιο που να διευκολύνει τους διεθνείς και εγχώριους επιχειρηματίες που θέλουν να επενδύσουν στην χώρα.

Συμμετέχοντας προσωπικά στη διαδικασία επεξεργασίας του συγκεκριμένου σχεδίου νόμου ως μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, πιστεύω ότι εισάγει ένα ευέλικτο, ανοικτό και διαφανές πλαίσιο διαδικασιών, κανόνων και διοικητικών δομών, αξιοποιώντας προηγούμενη εμπειρία, με σκοπό να διευκολύνει την προσέλκυση και κατασκευή μεγάλων επενδύσεων, και αναπτυξιακών έργων, δημόσιου και ιδιωτικού χαρακτήρα.

Για πρώτη φορά η μεγάλη επένδυση ορίζεται και συνδέεται με ένα υψηλό προϋπολογισμό, την προοπτική της απασχόλησης, την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά ακόμα και με την υπεραξία που μπορεί να δημιουργηθεί στον χώρο της εκπαίδευσης της έρευνας και της τεχνολογίας.

Για πρώτη φορά οι Δημόσιες Υπηρεσίες «υποχρεώνονται» να επιταχύνουν την λειτουργία τους και να γνωμοδοτούν για τις άδειες μέσα σε συγκεκριμένα και σαφή χρονικά όρια. πέραν των οποίων θα αντιμετωπίσουν κυρώσεις. Συνολικός χρόνος από την κατάθεση του φακέλου μέχρι την έγκριση από τη Διυπουργική: 1,5 μήνας.

Είμαι πεπεισμένη ότι οι θετικές επιπτώσεις θα είναι πολλαπλάσιες στην ελληνική οικονομία και την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Καταρχήν με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τα έργα υποδομών και δικτύων για την υποστήριξη μιας Στρατηγικής Επένδυσης, τα οποία θα αναβαθμίσουν τις τοπικές υποδομές εξυπηρετώντας ταυτόχρονα και τις ανάγκες των πολιτών. Επιπλέον προστατεύεται το περιβάλλον, οι χωροταξικές και πολεοδομικές ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής αφού η προετοιμασία και εκτέλεση των στρατηγικών επενδύσεων περιλαμβάνει όχι μόνον το κεφάλαιο των αδειοδοτήσεων αλλά και της κατάρτισης των ειδικών σχεδίων ολοκληρωμένης ανάπτυξης.

Στην κρίσιμη οικονομική συγκυρία που διανύουμε το «σπεύδε βραδέως» δεν είναι το ζητούμενο και οι χρονοβόρες διαδικασίες δεν διασφαλίζουν την ποιότητα, ούτε προστατεύουν το δημόσιο συμφέρον. Απεναντίας για ένα επιχειρηματία που θέλει να επενδύσει η ταχύτητα, η ευελιξία και εν τέλει η αποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού πρέπει να είναι το δεδομένο.»


Κατερίνα Φαρμάκη – Γκέκη
Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν.Κορινθίας


Bookmark and Share


ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ 19 Νοε 2010
categories: | edit post

0 ΣΧΟΛΙΑ

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας. Ο διάλογος με την κοινωνία αποτελεί βασική αρχή της πολιτικής μου δράσης.
Για λόγους αποφυγής σχολίων με απρεπές περιεχόμενο, οι διαχειριστές θα εγκρίνουν τα σχόλια.
Ευχαριστώ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ