- banner1


Σε συνάντηση που έλαβε χώρα εχθές το απόγευμα στα γραφεία του ΕΛΓΑ , και στην οποία εκτός των προέδρων των Ενώσεων παρέστη και η βουλευτής κα. Κατερίνα Φαρμάκη αναλύθηκε από τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ.Σαρρή η διαδικασία που ακολουθήθηκε και παρουσιάστηκαν τα πρώτα στοιχεία.
Αναλυτικά στη διαδικασία για τον προσδιορισμό των δικαιούχων και του ύψους της αποζημίωσης ελήφθησαν υπόψη :
Α) Το ύψος της επιστροφής Φ.Π.Α. των ετών 2006 έως 2009. Από αυτό προκύπτει η συνολική αξία της παραγωγής των αγροτών την περίοδο αυτή.
Β)Το ύψος των αποζημιώσεων που έλαβαν από τον ΕΛΓΑ την ίδια περίοδο και
Γ) η έκταση των αμπελώνων κάθε παραγωγού, όπως αυτή προκύπτει από τις δηλώσεις ΟΣΔΕ που υπέβαλλαν στον ΟΠΕΚΕΠΕ το 2009.
Οι υπολογισμοί έγιναν σύμφωνα με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, ο οποίος προβλέπει ότι ποσοστό ζημίας ίσο με 25% δεν αποζημιώνεται.
Συγκεκριμένα για τον προσδιορισμό της αξίας της παραγωγής κάθε παραγωγού ο Φ.Π.Α. πολλαπλασιάστηκε επί 15 για τα έτη 2006 έως 2008 (συντελεστής 7%) και επί 9 για το 2009 (συντελεστής επιστροφής 9%). Στο ποσό που προέκυψε προστέθηκε το ποσό της αποζημίωσης για όσους είχαν λάβει αποζημιώσεις τα έτη 2006 έως 2008.
Στη συνέχεια υπολογίστηκε η μέση αξία της παραγωγής τους την τριετία 2006 έως 2008. Με τον ίδιο τρόπο υπολογίστηκε η αξία της παραγωγής του κάθε παραγωγού και για το 2009 και ο μέσος όρος της αξίας της παραγωγής 2006-2008 συγκρίθηκε με το 75% της αξίας της παραγωγής του 2009.
Όσων η αξία παραγωγής του 2009 υπολείπεται του μέσου όρου που αναφέρεται παραπάνω είναι δικαιούχοι αποζημίωσης.
Όσοι εκ των παραγωγών ανήκουν στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α. και δεν παίρνουν επιστροφή, (οπότε δεν υπάρχουν στοιχεία αναφορικά με τις πωλήσεις τους), θα κληθούν να προσκομίσουν τα τριπλότυπα απόδοσης της εισφοράς υπέρ ΕΛΓΑ της περιόδου 2006-2009 προκειμένου να υπολογιστεί η αξία της παραγωγής τους και να αποδειχθεί εάν είναι δικαιούχοι.
Μετά την ενημέρωση αυτή η κα. Κατερίνα Φαρμάκη δήλωσε τα εξής:
Είμαι πολύ ικανοποιημένη γιατί για πρώτη φορά εφαρμόστηκε ένας σαφής, συντονισμένος και αξιόπιστος ελεγκτικός μηχανισμός, ο οποίος διασφαλίζει την καταβολή αποζημιώσεων σε αυτούς που πραγματικά τη δικαιούνται. Συγχρόνως όμως αποδεικνύεται ξεκάθαρα και η διάθεση της κυβέρνησης, να προστατεύσει τους νομοταγείς πολίτες-αγρότες, να συγκρουστεί με νοοτροπίες ετών και να βάλλει τέλος σε μια ανεξέλεγκτη κατάσταση που επικρατούσε τα τελευταία χρόνια.

Κατερίνα Φαρμάκη – Γκέκη
Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν.Κορινθίας


Bookmark and Share


ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ 30 Νοε 2010
categories: | edit post

0 ΣΧΟΛΙΑ

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας. Ο διάλογος με την κοινωνία αποτελεί βασική αρχή της πολιτικής μου δράσης.
Για λόγους αποφυγής σχολίων με απρεπές περιεχόμενο, οι διαχειριστές θα εγκρίνουν τα σχόλια.
Ευχαριστώ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ