- banner1



Μπορεί η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για την έγκριση του νέου Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων να αναβλήθηκε, όμως η βουλευτής ΠΑΣΟΚ κ.Κατερίνα Φαρμάκη ήταν και εκεί παρούσα.

Η κα βουλευτής που ως εισηγήτρια του ΚΤΕ Περιβάλλοντος έχει ιδιαίτερη ευθύνη για τα περιβαλλοντικά θέματα, τόνισε στον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, κ.Φώτη Χατζημιχάλη, την αναγκαιότητα να προχωρήσει η αναθεώρηση του περιφερειακού σχεδιασμού και να ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες το συντομότερο δυνατό.

Και αυτό διότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι η τελευταία σε κατάταξη στην χώρα μας στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων, κάτι που μαρτυρούν οι ακόμα 79 παράνομες και ενεργές χωματερές της.

Όπως είναι γνωστό από τις 10 Φεβρουαρίου 2005 που εγκρίθηκε ο τότε περιφερειακός σχεδιασμός, δεν έγινε τίποτα για να υλοποιηθεί με αποτέλεσμα όχι μόνο να επαπειλούνται τσουχτερά πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα για τη δημόσια υγεία. Μετά από 5 χρόνια απραξίας λοιπόν, που χρεώνεται η τότε κυβέρνηση της ΝΔ, ο κ.Χατζημιχάλης πήρε την πρωτοβουλία να προχωρήσει στην αναθεώρηση του περιφερειακού σχεδιασμού, κάτι που επιβαλλόταν και από την εφαρμογή νέων τεχνολογιών σε σχέση με το 2005 στη διαχείριση των απορριμμάτων και από τα νέα δεδομένα που δημιουργεί ο «Καλλικράτης».

Έτσι σήμερα, σε χρόνο ρεκόρ έχουμε νέα ολοκληρωμένη μελέτη για τον περιφερειακό σχεδιασμό και στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, που είναι αναγκαία για την περαιτέρω διαδικασία.

Η κυρία βουλευτής συνεχάρη τον κύριο Χατζημιχάλη για την δραστηριοποίηση της Περιφέρειας σε αυτόν τον τομέα καθώς έχει προχωρήσει στην καταγραφή των αποβλήτων κάθε είδους, έχουν αξιολογηθεί οι τεχνολογίες που θα εφαρμοστούν και υπάρχει σχεδιασμός για την χωροθέτηση τριών ολοκληρωμένων μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων στα διοικητικά όρια της Περιφέρειας. Ο νέος σχεδιασμός προβλέπει μείωση του όγκου των απορριμμάτων με έμφαση στη διαλογή στην πηγή, στην ανακύκλωση και στην επεξεργασία με τον αποτελεσματικότερο και οικολογικότερο τρόπο, αλλά και εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών για την μεγαλύτερη δυνατή ευαισθητοποίηση τους.

Τέλος, η κα Φαρμάκη τόνισε ότι «Χωρίς αμφιβολία, η δραστηριοποίηση της Περιφέρειας στη διαχείριση των απορριμμάτων, έρχεται να επανορθώσει τη ζημιά που έχει προκληθεί στην Πελοπόννησο και στην Κορινθία ιδιαίτερα, από την τραγική απραξία των ετών 2005-2009. Εκτιμώ ότι η προσπάθεια αυτή θα προχωρήσει το ίδιο δυναμικά και από το νέο αιρετό Περιφερειάρχη».


Bookmark and Share


ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ 15 Οκτ 2010
categories: | edit post

0 ΣΧΟΛΙΑ

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας. Ο διάλογος με την κοινωνία αποτελεί βασική αρχή της πολιτικής μου δράσης.
Για λόγους αποφυγής σχολίων με απρεπές περιεχόμενο, οι διαχειριστές θα εγκρίνουν τα σχόλια.
Ευχαριστώ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ