- banner1


Πέντε υπουργοί της προηγούμενης κυβέρνησης βρίσκονται προ των πυλών του Ειδικού Δικαστηρίου για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου.
Αυτή είναι η απόφαση της πλειοψηφίας του ΠΑΣΟΚ στην Ανακριτική Επιτροπή, η οποία ανταποκρινόμενη στην αρχική δέσμευση της κυβέρνησης να ρίξει φως στην υπόθεση, παραπέμπει τελικά τους κ.κ. Θ. Ρουσόπουλο, Π.Δούκα, Αλ. Κοντό, Ευ.Μπασιάκο και Γ. Βουλγαράκη στο Δικαστικό Συμβούλιο. Το Δικαστικό Συμβούλιο μεσολαβεί πλέον, τυπικά αλλά και πρακτικά μεταξύ της Βουλής και του Ειδικού Δικαστηρίου.
Η απόφαση πάρθηκε ξεπερνώντας ακόμα και αυτό που έμοιαζε ως ανυπέρβλητο εμπόδιο, την παραγραφή των αδικημάτων, που ισοδυναμούσε στην πράξη με κουκούλωμα ενός πολύκροτου σκανδάλου με σαφείς πολιτικές προεκτάσεις, καθώς σύμφωνα με το Σύνταγμα το αξιόποινο των πράξεων προ του 2007 έχει εξαλειφθεί. Για το λόγο αυτό αποφασίστηκε η αλλαγή του κατηγορητηρίου, με την προσθήκη του αδικήματος της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δράσεις –το οποίο δεν παραγράφεται- και του αδικήματος της απιστίας και για πράξεις μη πολιτικών προσώπων που ήταν αποτέλεσμα των αποφάσεών τους.
Σίγουρα η ιστορία του Βατοπεδίου δεν μπορεί να εκτυλίχθηκε από μόνη της. Από την μέχρι τώρα έρευνα της πολύκροτης αυτής υπόθεσης προκύπτει ότι η λήψη αποφάσεων με τρόπο, που σίγουρα δεν υπηρετούσε το δημόσιο συμφέρον και μείωνε τη δημόσια περιουσία προς όφελος τρίτων, συνιστά αναμφισβήτητα κατάχρηση εξουσίας και απιστία, με τελική ζημία πολλών εκατομμυρίων ευρώ για το ελληνικό δημόσιο, από τη διαδικασία των ανταλλαγών.
Συνολικά το πλέγμα των πιέσεων, των δοσοληψιών, των ανταλλαγών, των χρυσόβουλων και των νομικών διεκδικήσεων, όλα μαζί υπηρετούσαν μια συγκεκριμένη λογική, ένα προσχεδιασμένο πλάνο άνωθεν, που επέβαλε στους συνήθως αργοκίνητους κρατικούς μηχανισμούς, πρωτοφανή ταχύτητα.
Τα συμπεράσματα αυτά που προέκυψαν αβίαστα και από τις 126 σελίδες του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής, δεν μπορούσαν να μείνουν χωρίς συνέχεια από την Προανακριτική που ακολούθησε.
Δεν είναι δίκαιο την ώρα που οι πολίτες ζητούν επίμονα την απόδοση ευθυνών και την τιμωρία όσων δεν στάθηκαν στο επίπεδο του αξιώματός τους και του χρέους τους απέναντι στην χώρα να επιδιώκεται η συγκάλυψη.
Δεν υπάρχει πλέον ανοχή σε αυτές τις μικροπολιτικές.
Αν έχουμε αντιληφθεί τα αδιέξοδα μας και επιθυμούμε πραγματικά μια αλλαγή σελίδας στη χώρα, όπου θα προβάλλεται η νομιμότητα, η λογοδοσία, ο έλεγχος, η διαφάνεια, η δικαιοσύνη, πρέπει να φτάσουμε μέχρι το τέλος.


Κατερίνα Φαρμάκη – Γκέκη
Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν.Κορινθίας


Bookmark and Share


ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ 19 Οκτ 2010
categories: | edit post

0 ΣΧΟΛΙΑ

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας. Ο διάλογος με την κοινωνία αποτελεί βασική αρχή της πολιτικής μου δράσης.
Για λόγους αποφυγής σχολίων με απρεπές περιεχόμενο, οι διαχειριστές θα εγκρίνουν τα σχόλια.
Ευχαριστώ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ