- banner1


Προς οριστική ρύθμιση φαίνεται ότι βαδίζει το ζήτημα των κλειστών ημιυπαίθριων χώρων, που αφορά περίπου 1,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας.

Ειδικότερα, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής προσανατολίζεται να ανακοινώσει εντός των ημερών νέα ρύθμιση, που θα κλείνει με τρόπο συνταγματικά επιτρεπτό τα «ανοιχτά» θέματα που αφορούν την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων, που κλείστηκαν παράνομα.

Η νομοθετική αυτή πρωτοβουλία, που θα ρυθμίσει μια πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί εδώ και χρόνια, φαίνεται πως θα περιλαμβάνει:

-την καταβολή πράσινου τέλους, ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα του ημιυπαίθριου επί της αντικειμενικής αξίας της περιοχής (ποσό που υπολογίζεται ότι θα κυμαίνεται περίπου από το 8% έως το 14%)

-τις προϋποθέσεις της «τακτοποίησης», η οποία θα ισχύει μόνο για όσο διάστημα υπάρχει η οικοδομή και δεν θα καλύπτει τους ιδιοκτήτες μετά την κατεδάφιση της (πχ. οι παράνομα κλεισμένοι χώροι θα πρέπει να έχουν χρήση που επιτρέπεται στην περιοχή και να μην εξυπηρετούν εμπορική εκμετάλλευση).


Προβλέπεται ότι η τακτοποίηση θα αφορά όλους τους ημιυπαίθριους που βρίσκονται εντός του εγκεκριμένου περιγράμματος της οικοδομής, ενώ θα συμπεριληφθούν και οι αλλαγές χρήσης σε υπόγειους χώρους. Οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν εφάπαξ πρόστιμο, προκαταβάλλοντας ένα ποσό με την υποβολή της αίτησης τους, με αποτέλεσμα οι ημιυπαίθριοι ιδιοκτησίας τους να εξαιρούνται από την κατεδάφιση και τα πρόστιμα διατήρησης και να μπορούν να μεταβιβαστούν.

Η καινοτομία της ρύθμισης αφορά στην εισαγωγή του «Πράσινου Ταμείου», στο οποίο θα καταλήγουν τα πρόστιμα για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων που κλείστηκαν παράνομα και το οποίο θα χρηματοδοτήσει κατεδαφίσεις, αναπλάσεις και έργα πρασίνου. Στόχος είναι να απελευθερώνονται τόσα τετραγωνικά μέτρα δημόσιου - κοινόχρηστου χώρου (κατά προτεραιότητα στο δήμο όπου βρίσκεται το ακίνητο που «τακτοποιεί» ημιυπαίθριο χώρο), όσα και τα τετραγωνικά ημιυπαίθριου που «τακτοποιούνται», έτσι ώστε να μην αυξηθεί με τη διαδικασία αυτή ο συντελεστής δόμησης της περιοχής.

Ενόψει της εξέλιξης αυτής, η βουλευτής ΠΑΣΟΚ του Νομού Κορινθίας, Αικατερίνη Φαρμάκη - Γκέκη και εισηγήτρια του ΚΤΕ Περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, δήλωσε :

«Η συγκεκριμένη ρύθμιση, η οποία εξετάζεται να ρυθμίζει τον θεσμό των ημιυπαίθριων και στις νέες οικοδομές, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Θεωρώ ότι μετά από ολιγωρίες δεκαετιών, είναι καιρός αφενός να εξυπηρετήσουν οι ημιυπαίθριοι τον σκοπό για τον οποίο θεσπίστηκαν και αφετέρου να ενισχύσουμε τα δημόσια ταμεία με τρόπο σύμφωνο με το Σύνταγμα και δίκαιο ώστε στο μέλλον και το περιβάλλον να προστατεύσουμε και την ποιότητα ζωής των πολιτών να διασφαλίσουμε».



Από το Γραφείο Τύπου

Της Βουλευτού Αικατερίνης Φαρμάκη - Γκέκη


Bookmark and Share


ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ 7 Απρ 2010
categories: | edit post

0 ΣΧΟΛΙΑ

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας. Ο διάλογος με την κοινωνία αποτελεί βασική αρχή της πολιτικής μου δράσης.
Για λόγους αποφυγής σχολίων με απρεπές περιεχόμενο, οι διαχειριστές θα εγκρίνουν τα σχόλια.
Ευχαριστώ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ