- banner1



Εχθές έγινε η επίσημη παρουσίαση του «σχεδίου Καλλικράτης», που επιχειρεί ριζοσπαστικές αλλαγές στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σήμερα και παρόλο το βάρος των πρωτοφανών οικονομικών συνθηκών που βιώνουμε, η κυβέρνηση αποδεικνύει ότι δεν φοβάται να αναμετρηθεί με τα ανοιχτά ζητήματα της χώρας. Το «σχέδιο Καλλικράτης» αποτελεί ένα ογκώδες έργο που σχηματοποιήθηκε μέσα από έντονη διαβούλεση μηνών και έχει διττό στόχο: αφενός, στοχεύει στην περιστολή των δημοσίων δαπανών , αποτελώντας αναπόσπαστο κομμάτι του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Και αφετέρου, επιδιώκει να συμβάλει στη δημιουργία μιας νέας σχέσης εμπιστοσύνης ανάμεσα στους πολίτες και το κράτος, συμπληρώνοντας τους πρόσφατα ψηφισθέντες νόμους για την υπαγωγή κάθε πρόσληψης στο ΑΣΕΠ και για την αξιοκρατία στις προαγωγές των κρίσεων στον δημόσιο τομέα.

Αυτό που θέλουμε πραγματικά να πετύχουμε μέσω του «Καλλικράτη» είναι να αποκτήσουμε ένα κράτος σύγχρονο, αποτελεσματικό, φιλικό προς τον πολίτη, που να συμβάλει στην ανάπτυξη και να διαχειρίζεται σωστά τα χρήματα του. Και αυτό το επιτυγχάνουμε με τους εξής τρόπους (1ον) τη δημιουργία νέων δήμων με βάση συγκεκριμένα, σαφή και αυστηρά κριτήρια, λιγότερων σε αριθμό από τους υπάρχοντες, μεγαλύτερων σε έκταση, πλουσιότερων σε πόρους, προσωπικό και αρμοδιότητες, (2ον) την κατάργηση των νομαρχιών και χιλιάδων οργανισμών της τοπικής αυτοδιοίκησης, (3ον) την εισαγωγή νέων θεσμών στην αυτοδιοίκηση, (4ον) τη δημιουργία ενός νέου αξιόπιστου και διαφανούς συστήματος εποπτείας και οικονομικού ελέγχου των ΟΤΑ και (5ον) την θέσπιση νέων αναπτυξιακών εργαλείων ώστε η αυτοδιοίκηση να συμβάλει με ενισχυμένο ρόλο στην αναπτυξιακή επανεκκίνηση της χώρας μας.

Φυσικά, πρέπει να γίνει απόλυτα σαφές ότι ο Καλλικράτης δεν αποτελεί τη μαγική λύση όλων των προβλημάτων στην τοπική αυτοδιοίκηση. Αποτελεί όμως, ένα καινοτόμο εργαλείο για την βελτίωση τους. Και είναι ευθύνη όλων μας –και της Πολιτείας, και των τοπικών κοινωνιών και των αυτοδιοικητικών στελεχών- να αξιοποιηθεί ώστε να απαντήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στα προβλήματα μας, στις ανάγκες μας και στις απαιτήσεις μας.

Κατερίνα Φαρμάκη-Γκέκη
Βουλευτής ΠΑΣΟΚ του Νομού Κορινθίας

Bookmark and Share


ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ 29 Απρ 2010
categories: | edit post

1 Responses to ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ: ΤΟΜΗ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

  1. Κυρία Φαρμάκη ποιά είναι η θέση και άποψή σας για το προτεινόμενο από την κυβέρνηση χωροταξικό του Καλλικράτη σε ότι αφορά τους νέους Δήμους της Κορινθίας;Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με την συνολική πρόταση; Ειδικότερα θα ήθελα να έχω την σαφέστατη και ξεκάθαρη παρακαλώ θέση σας σχετικά με τον προτεινόμενο νέο διευρυμένο Δήμο Κορινθίων! Ποιά είναι η θέση-πρότασή σας για τα διοικητικά του όρια;

    Ένας Taliban της πόλης

     

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας. Ο διάλογος με την κοινωνία αποτελεί βασική αρχή της πολιτικής μου δράσης.
Για λόγους αποφυγής σχολίων με απρεπές περιεχόμενο, οι διαχειριστές θα εγκρίνουν τα σχόλια.
Ευχαριστώ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ