- banner1


Το Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας σχεδιάζει να βάλει τέρμα στις καταχρηστικές χρεώσεις και τις α διαφανείς πρακτικές των τραπεζών, που επιβάρυναν τους πολίτες με πολλά επιπλέον έξοδα κατά τις τραπεζικές τους συναλλαγές.

Ήδη έχει τεθεί σε διαβούλευση σχετικό σχέδιο υπουργικής απόφασης με το οποίο προωθούνται:

1.η υποχρεωτική παρουσίαση στις διαφημίσεις των τραπεζών όλων των επιπλέον χρεώσεων στα καταναλωτικά δάνεια και τις πιστωτικές κάρτες.

2.Προκειμένου να αποφεύγεται η υπερχρέωση των καταναλωτών, πλέον οι τράπεζες θα υποχρεούνται να ελέγχουν την ικανότητα του καταναλωτή να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που αναλαμβάνει με την πίστωση.

3.Πριν τη σύναψη σύμβασης δανείου ή κάρτας , η τράπεζα υποχρεούται να πληροφορεί τον καταναλωτή για τους όρους χορήγησης του, ώστε να μην προκύπτουν εκ των υστέρων δυσάρεστες εκπλήξεις στο ύψος του επιτοκίου, αλλαγές των καταβολών κλπ

4.Πλέον οι δανειολήπτες καταναλωτικών δανείων και καρτών θα έχουν δικαίωμα αναιτιολόγητης και αζήμιας υπαναχώρησης εντός προθεσμίας 14 ημερών.

5.Οι καταναλωτές θα έχουν εφεξής το δικαίωμα να εξοφλούν ανά πάσα στιγμή τα καταναλωτικά δάνεια τους χωρίς καμία επιπλέον επιβάρυνση ή αποζημίωση της τράπεζας (παρεκτός εάν έχει συμφωνηθεί σταθερό επιτόκιο χορηγήσεων και μέχρι του 1% του ποσού του δανείου).

6.Οι καταναλωτές θα μπορούν πλέον να καταγγέλλουν συμβάσεις ανοιχτών δανείων ανά πάσα στιγμή και χωρίς επιβάρυνση (εκτός εάν έχει συμφωνηθεί προθεσμία ειδοποίησης η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει τον ένα μήνα).

7.Το υπουργείο εφεξής θα μπορεί να ελέγχει με αυτοψία τις επαγγελματικές εγκαταστάσεις των τραπεζών, με σκοπό τη λήψη πληροφοριών που σχετίζονται με τα δικαιώματα των καταναλωτών.

Με τον τρόπο αυτό, είναι φανερό ότι σταματά η απόλυτη αυθαιρεσία των τραπεζών στις καθημερινές μας συναλλαγές, προς όφελος των πολιτών. Ελπίζω να είναι ιδιαίτερα μεγάλη η συμμετοχή των πολιτών στη διαβούλευση που πραγματοποιείται για το ζήτημα αυτό και πλέον οι τράπεζες να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στους καταναλωτές διότι θα υποχρεούνται να τηρήσουν κανόνες διαφάνειας και υπεύθυνου δανεισμού, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει ξαναγίνει.


Αικατερίνη Φαρμάκη – Γκέκη
Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Νομού Κορινθίας


Bookmark and Share


ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ 16 Απρ 2010
categories: | edit post

0 ΣΧΟΛΙΑ

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας. Ο διάλογος με την κοινωνία αποτελεί βασική αρχή της πολιτικής μου δράσης.
Για λόγους αποφυγής σχολίων με απρεπές περιεχόμενο, οι διαχειριστές θα εγκρίνουν τα σχόλια.
Ευχαριστώ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ