- banner1



Δίχτυ προστασίας για τους υπερχρεωμένους συμπολίτες μας «ανοίγει» από σήμερα η κυβέρνηση, θέτοντας σε ισχύ το νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Από σήμερα λοιπόν, ξεκινά η διαδικασία του εξώδικου συμβιβασμού για οφειλές σε τράπεζες από κάρτες, στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια. Στις ρυθμίσεις του νόμου υπάγονται όλα τα φυσικά πρόσωπα (καταναλωτές και επαγγελματίες) εκτός των εμπόρων για όλα τα χρέη εκτός από τις οφειλές από αδικοπραξία, διοικητικά πρόστιμα, χρηματικές ποινές, φόρους και τέλη προς το Δημόσιο και ασφαλιστικές εισφορές.

Προϋπόθεση για να υπαχθεί κάποιος στο νόμο είναι να έχει περιέλθει σε μόνιμη αδυναμία πληρωμής ληξιπρόθεσμων χρηματικών οφειλών. Προκειμένου να αξιολογηθεί από τον πιστωτή η αδυναμία αυτή, αλλά και η δυνατότητα εξυπηρέτησης του χρέους, ο οφειλέτης είναι υποχρεωμένος να του γνωστοποιήσει την προσωπική, οικογενειακή και περιουσιακή του κατάσταση.

Σε περίπτωση συμβιβασμού συντάσσεται πρακτικό, διαφορετικά από τον Ιανουάριο του 2011 ξεκινά η υποβολή των αιτήσεων στο δικαστήριο για τη ρύθμιση των οφειλών. Σε αυτήν την περίπτωση, ο οφειλέτης θα καταβάλει κάθε μήνα και για χρονικό διάστημα 4 ετών μέρος του εισοδήματος του στους πιστωτές. Η ακίνητη περιουσία του ρευστοποιείται με εξαίρεση την κύρια κατοικία του εφόσον δεν υπερβαίνει σε εμβαδόν το προβλεπόμενο από τις ισχύουσες διατάξεις όριο αφορολόγητης απόκτησης πρώτης κατοικίας, προσαυξημένο κατά 50%. Προϋπόθεση γι’ αυτό είναι να αναλάβει με το μέσο επιτόκιο ενός στεγαστικού δανείου, για 20 χρόνια την εξυπηρέτηση χρέους που αντιστοιχεί στο 85% της εμπορικής αξίας της κατοικίας.

Χωρίς καμία αμφιβολία, ο πολυαναμενόμενος αυτός νόμος που τίθεται σήμερα σε εφαρμογή, αποτελεί μεγάλη βοήθεια για τους πολίτες και αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και αφουγκράζεται τις κοινωνικές ανάγκες και αντιλαμβάνεται πλήρως το πρόβλημα ρευστότητας που υπάρχει στην αγορά. Όταν τα προηγούμενα χρόνια, άρχισε να οξύνεται το πρόβλημα της υπερχρέωσης με την τραπεζική ασυδοσία, τους απανωτούς πλειστηριασμούς, τις εκβιαστικές πρακτικές και τις εισπρακτικές εταιρίες, η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έκανε το παραμικρό. Ορισμένοι δε, ακόμα και επωφελήθηκαν εκ της καταστάσεως! Σήμερα, λοιπόν, η κυβέρνηση δίνει την ευκαιρία στους πολίτες να ανακουφιστούν από τον βρόγχο των δανείων με όρους έντιμους και κοινωνικά δίκαιους. Και αυτό αποτελεί μια μεγάλη κοινωνική κατάκτηση!

Κατερίνα Φαρμάκη-Γκέκη
Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν.Κορινθίας


Bookmark and Share


ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ 1 Σεπ 2010
categories: | edit post

0 ΣΧΟΛΙΑ

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας. Ο διάλογος με την κοινωνία αποτελεί βασική αρχή της πολιτικής μου δράσης.
Για λόγους αποφυγής σχολίων με απρεπές περιεχόμενο, οι διαχειριστές θα εγκρίνουν τα σχόλια.
Ευχαριστώ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ