- banner1



Η σπουδαιότητα των ενόπλων δυνάμεων της χώρας για την εδαφική μας ασφάλεια και για την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων είναι αναμφισβήτητη. Συνεπώς, το νομοσχέδιο που φέρνει σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, δεν θα μπορούσε παρά να προκαλεί το ενδιαφέρον όλων.

Η αναγκαιότητα που επέβαλε την συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία βρίσκεται στην ανάγκη να ρυθμίσουμε με τρόπο ορθολογικό το ύψος των αμυντικών δαπανών, να εξαλειφθεί η τακτική των κατά κόρων αποστρατεύσεων, αλλά και να επιλυθούν ζητήματα υπηρεσιακά και ιεραρχικά που επηρεάζουν άμεσα τη λειτουργία του στρατεύματος.

Οι θεμελιώδεις άξονες στους οποίους κινείται το νομοσχέδιο αφορούν:

1ον Την κατά το δυνατόν καλύτερη και πιο αξιοκρατική αξιοποίηση του στελεχιακού δυναμικού, μεταξύ άλλων προσδιορίζοντας τους τρόπους με τους οποίους γίνεται κάποιος αξιωματικός, τυποποιώντας τα κριτήρια τοποθετήσεων, μεταθέσεων, αποσπάσεων και μετατάξεων, καθορίζοντας τα κριτήρια αξιολόγησης των στελεχών και τα ελάχιστα όρια παραμονής σε κάθε βαθμό, ψηφιοποιώντας το στρατολογικό γραφείο και ρυθμίζοντας ζητήματα που αφορούν το καθεστώς των εθελοντών μακράς θητείας και των ειδικών εφέδρων οπλιτών

2ον Την συνταγματικά ορθή και δημοκρατική κάθετη δομή διοίκησης των ενόπλων δυνάμεων, καθιστώντας απόλυτα σαφές ότι η εκάστοτε κυβέρνηση ασκεί τη διοίκηση τους δια του ΚΥΣΕΑ και του αρμόδιου υπουργού, ο οποίος και είναι υπεύθυνος για θέματα των ενόπλων δυνάμεων ενώπιον της Βουλής, όπου και υποχρεούται να λογοδοτεί.

Και 3ον Την ορθολογική διαχείριση της δομής δυνάμεων, του προσωπικού και των μέσων των ενόπλων δυνάμεων, μέσω της καταγραφής, αποτίμησης και αξιολόγησης των προμηθειών, των μέσων και της επιχειρησιακής κατάστασης κάθε οπλικού συστήματος και μέσω της διαμόρφωσης 15ετών μακροπρόθεσμων προγραμμάτων προμηθειών αμυντικού υλικού και τριετών κυλιόμενων προγραμμάτων με τρόπο διαφανή και κοινοβουλευτικά ελέγξιμο.

Από τα πιο ενδιαφέροντα όμως, σημεία του συγκεκριμένου νομοσχεδίου είναι η πρόβλεψη παραχώρησης κατά χρήση, χωρίς αντάλλαγμα, στο δημόσιο, σε ΝΠΔΔ ή σε ΟΤΑ ακινήτων ιδιοκτησίας του Ταμείου Εθνικής Άμυνας, του Ταμείου Εθνικού Στόλου και του Ταμείου Αεροπορικής Άμυνας, που δεν κρίνονται αναγκαία για τις ένοπλες δυνάμεις.

Χωρίς καμία αμφιβολία, η διάταξη αυτή δίνει τη δυνατότητα στις τοπικές κοινωνίες να αξιοποιήσουν τους χώρους αυτούς, για πράσινο και για κτιριακές υποδομές, την ώρα που οι ελεύθεροι χώροι στις ασφυκτικά κατασκευασμένες πόλεις μας είναι δυσεύρετοι.

Και χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί και ο υπουργός κ.Βενιζέλος, αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός μας κ.Μπεγλίτης, με αυτήν τη διάταξη δίνουν την ευκαιρία στην Κορινθία να αξιοποιήσει τον υπερπολύτιμο χώρο του 6ου ΣΠ, εφόσον κριθεί μη απαραίτητο για τις ένοπλες δυνάμεις, στο πλαίσιο της ορθολογικής διαχείρισης των δυνατοτήτων τους.

Με την προοπτική λοιπόν, που μπορεί να δώσει ο συγκεκριμένος σχεδιασμός -εάν τελικά αποφασίσουμε όλοι ότι είναι δυνατό να υλοποιηθεί- η πόλη της Κορίνθου θα αποκτήσει νέα μορφή, θα πετύχουμε αποσυμφόρηση του κέντρου της, την επωφελή αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων της και καλύτερες υπηρεσίες για τους πολίτες. Γι’ αυτό και είμαστε υπέρ!


Bookmark and Share


ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ 14 Σεπ 2010
categories: | edit post

0 ΣΧΟΛΙΑ

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας. Ο διάλογος με την κοινωνία αποτελεί βασική αρχή της πολιτικής μου δράσης.
Για λόγους αποφυγής σχολίων με απρεπές περιεχόμενο, οι διαχειριστές θα εγκρίνουν τα σχόλια.
Ευχαριστώ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ