- banner1




Η κυβέρνηση δεν έχει άλλη επιλογή παρά να επιμείνει αποφασιστικά στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να τονωθεί η οικονομία της χώρας και να ξεπεράσει την κρίση. Ανοίγοντας το χορό με τον κλάδο των εμπορευματικών μεταφορών, αρχίζει η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, δηλαδή εκείνων στα οποία το κράτος είχε διαμορφώσει πριν πολλά χρόνια ένα θεσμικό πλαίσιο περιορισμών, απαγορεύσεων, ελάχιστων αμοιβή ή περιθωρίων κέρδους, διασφαλίζοντας ένα εγγυημένο –λίγο ως πολύ- εισόδημα και προστατεύοντας τα από τον ανταγωνισμό.

Παρότι κρατάει χρόνια η συζήτηση αυτή και είχαν γίνει στο παρελθόν προσπάθειες, το ζήτημα δεν προχώρησε, γιατί κανένας ποτέ δεν ανέλαβε το πολιτικό κόστος για να αρθούν αυτές οι μεγάλες στρεβλώσεις. Σήμερα όμως, δεν είναι μόνο οι διεθνείς μας υποχρεώσεις που μας επιβάλουν να θεσπίσουμε τη δυνατότητα πρόσβασης στα επαγγέλματα αυτά με όρους ισότητας και με βάση ξεκάθαρους και δίκαιους κανόνες.

Είναι πάνω από όλα η οικονομία μας που χρειάζεται πραγματική τονωτική ένεση. Με την απελευθέρωση θα μειωθεί έως και 10% το κόστος των υπηρεσιών προς όφελος του καταναλωτή, θα τονωθεί ο ανταγωνισμός, θα βελτιωθούν οι υπηρεσίες, θα αυξηθεί η απασχόληση, αλλά και θα διευρυνθεί η φορολογική βάση και θα καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή.

Φυσικά, η μεταρρύθμιση αυτή δεν πρέπει να γίνει με τρόπο που να μην λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε κλειστού επαγγέλματος, αλλά και τα ουσιαστικά προσόντα που πρέπει να έχει κάθε επαγγελματίας για να το ασκήσει. Η ύπαρξη χρόνου για την ομαλή μετάβαση στο νέο καθεστώς είναι επίσης, κάτι που εξετάζει σοβαρά η κυβέρνηση καθώς σκοπός της δεν είναι η αναστάτωση της κοινωνίας, αλλά η καταπολέμηση των στρεβλώσεων και των αγκυλώσεων της αγοράς, που καθηλώνουν την οικονομία και περιορίζουν αδικαιολόγητα τον ανταγωνισμό.

Χωρίς αμφιβολία, είναι μεγάλη και πολυμέτωπη η προσπάθεια που γίνεται για να ορθοποδήσει η χώρα. Γι’αυτό κάνουν μεγάλο λάθος οι ιδιοκτήτες των φορτηγών δημόσιας χρήσης, που νομίζουν ότι μπορούν να καταλύσουν τη δημοκρατία και να ξεκινήσουν απεργία για την μη εφαρμογή ενός πλέον νόμου του κράτους, εκβιάζοντας την χώρα με οικονομική παραλυσία. Διότι μετακυλύοντας το πρόβλημα σε ολόκληρη την κοινωνία για να διασφαλίσουν τα κεκτημένα τους, δεν δημιουργούν μόνο κοινωνική αναστάτωση, δεν στρέφουν μόνο τον ένα επαγγελματία εναντίον του άλλου, προκαλώντας ζημιές ανυπολόγιστης αξίας με την αναλγησία τους. Αλλά ζημιώνουν και τους εαυτούς και κυρίως, υπονομεύουν τον αγώνα που κάνουμε όλοι μαζί για να ξεφύγουμε από την ύφεση. Και αυτό οι υπεύθυνες και υγιείς δυνάμεις της χώρας δεν μπορούν να το επιτρέψουν.


Bookmark and Share


ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ 24 Σεπ 2010
categories: | edit post

0 ΣΧΟΛΙΑ

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας. Ο διάλογος με την κοινωνία αποτελεί βασική αρχή της πολιτικής μου δράσης.
Για λόγους αποφυγής σχολίων με απρεπές περιεχόμενο, οι διαχειριστές θα εγκρίνουν τα σχόλια.
Ευχαριστώ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ