- banner1




Πριν από 31 χρόνια καθιερώθηκε η 27η Σεπτεμβρίου ως η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, θέλοντας να καταδειχθεί η άμεση σύνδεση του με την οικονομική, κοινωνική και πολιτική ανάπτυξη μιας χώρας.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, ο εορτασμός αυτός χαρακτηρίζεται από ένα σύνθημα, που δίνει το στίγμα για το πώς ο τουρισμός πρέπει να αναπτυχθεί. Φέτος, επιλέχθηκε η σύνδεση τουρισμού και βιοποικιλότητας, θέμα ιδιαίτερα επίκαιρο αν λάβει κανείς υπόψη του τη ρύπανση του περιβάλλοντος, τις ραγδαίες κλιματικές αλλαγές, και την αυξανόμενη ανησυχία της ανθρωπότητας για τις μελλοντικές συνέπειες τους.

Δεν αμφισβητεί κανένας ότι τα ιδιαίτερης ομορφιάς φυσικά τοπία αποτελούν σημαντικό παράγοντα προσέλκυσης τουριστών. Αυτή άλλωστε η ιδιαιτερότητα που χαρακτηρίζει την χώρα μας –τα μοναδικά τοπία, οι φυσικές ομορφιές που συνευρίσκονται αρμονικά με ιστορικούς τόπους και αρχαιολογικά μνημεία, οι καθαρές θάλασσες, οι ανέγγιχτες γωνιές- μας διέσωσαν τουριστικά το φετινό καλοκαίρι, που η χώρα μας βαλλόταν πανταχόθεν από αρνητικά δημοσιεύματα στον διεθνή τύπο.

Είναι λοιπόν, επιβεβλημένο όλοι να συνειδητοποιήσουμε πως η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς συνδέεται άμεσα με την αειφόρο ανάπτυξη και την αναζωπύρωση της οικονομίας μας, κάτι που σήμερα είναι το ζητούμενο όχι μόνο της κυβέρνησης αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας.

Φυσικά η μεγάλη πρόκληση, δεν είναι μόνο το πώς θα ελαχιστοποιήσουμε τις τυχόν αρνητικές επιπτώσεις του τουρισμού στο περιβάλλον. Είναι κυρίως η συστράτευση όλων των δυνάμεων του τόπου μας στην υιοθέτηση μιας μακροπρόθεσμης και ολοκληρωμένης εθνικής τουριστικής στρατηγικής. Γιατί όπως αποδείχθηκε από το πρόσφατο παρελθόν, μόνη η ίδρυση ενός υπουργείου, χωρίς όμως, πρόγραμμα, χωρίς αντίκρισμα, χωρίς σχεδιασμό, μπορεί αντί των επιθυμητών αποτελεσμάτων να αποτελέσει μαύρη τρύπα διασπάθισης δημοσίου χρήματος.

Ο τουρισμός είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να αντιμετωπίζεται με μικροκομματικές πρακτικές. Αυτό που η πατρίδα μας ζητά είναι η εθνική συστράτευση όλων των κοινωνικών, επαγγελματικών, πολιτικών φορέων και κάθε πολίτη μεμονωμένα, στην κοινή προσπάθεια της αξιοποίησης και προβολής της μοναδικής ομορφιάς της πατρίδας μας, την οποία και πρέπει να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού.

Για εμάς στην Κορινθία, την διάσπαρτη από ιστορία, αρχαιολογικούς θησαυρούς και φυσικές ομορφιές, η εθνική αυτή στρατηγική αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Πέρα όμως, από τον εθνικό σχεδιασμό υπάρχει και η Τοπική Αυτοδιοίκηση που μετά τον Καλλικράτη αποκτά νέες αρμοδιότητες και δύναμη να σχεδιάσει την ανάπτυξη κάθε περιοχής με βάση τις ιδιαιτερότητες της και τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Αναμένω λοιπόν, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις πρωτοβουλίες της σε αυτήν την κατεύθυνση.


Bookmark and Share


ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ 27 Σεπ 2010
categories: | edit post

0 ΣΧΟΛΙΑ

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας. Ο διάλογος με την κοινωνία αποτελεί βασική αρχή της πολιτικής μου δράσης.
Για λόγους αποφυγής σχολίων με απρεπές περιεχόμενο, οι διαχειριστές θα εγκρίνουν τα σχόλια.
Ευχαριστώ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ