- banner1



Εντός των επόμενων ημερών ανακοινώνεται μια γενναία ρύθμιση από το Υπουργείο Οικονομικών. Μια ρύθμιση που επιχειρεί να τραβήξει διαχωριστική γραμμή από το κακό φορολογικό μας παρελθόν, από την κακή νοοτροπία της φορολογικής ανειλικρίνειας, που διακατείχε πολλούς και συνέβαλε στο σημερινό μας οικονομικό αδιέξοδο, και παράλληλα που σκοπεύει να απελευθερώσει τους φορολογικούς μηχανισμούς από τις ανέλεγκτες χρήσεις.

Αναμένεται λοιπόν, να έρθει στη Βουλή προς ψήφιση σχέδιο νόμου για την εκούσια κατάργηση των φορολογικών εκκρεμοτήτων εισοδήματος και λοιπών φορολογικών αντικειμένων επιτηδευματιών, που αφορούν διαχειριστικές περιόδους που έκλεισαν μέχρι τις 31.12.2009.

Στη ρύθμιση αυτή θα συμπεριληφθούν:

  • · οι ανέλεγκτες υποθέσεις με εξαίρεση τις υποθέσεις των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων
  • · οι υποθέσεις που εκκρεμούν στα διοικητικά δικαστήρια α’ και β’ βαθμού δικαιοδοσίας εφόσον δεν έχουν συζητηθεί στον β’ βαθμό
  • · και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στο δημόσιο

Και θα πραγματοποιηθούν με βάση:

  • · τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος που υποβλήθηκε ανάλογα με τα δηλούμενα ακαθάριστα έσοδα
  • · το ποσό του κύριου φόρου και του προστίμου που εκκρεμεί στα δικαστήρια
  • · και το ποσό του κύριου φόρου και του προστίμου που έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο

Με τον τρόπο αυτό επέρχεται μέσω της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (και όχι μέσω των εφοριών) οριστική και αμετάκλητη επίλυση της διαφοράς και καταργείται ο έλεγχος, η δίκη και τα τυχόν ληφθέντα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης για την είσπραξη των οφειλών.

Χωρίς αμφιβολία η ρύθμιση αυτή έρχεται να συμπληρώσει το φορολογικό νομοσχέδιο που έχει ήδη ψηφιστεί και αφορά στο επόμενο οικονομικό έτος και θέτει τις βάσεις για ένα δικαιότερο, αναλογικότερο και πιο αντιπροσωπευτικό σύστημα φορολόγησης, που στοχεύει αφενός στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και αφετέρου στην πάταξη της φοροδιαφυγής.

Νομίζω όμως, ότι η προσπάθεια να αλλάξουν νοοτροπίες και κακές αντιλήψεις ετών, δεν μπορεί να γίνει τόσο εύκολα. Μπορεί όμως, να γίνει πραγματικότητα, εφόσον μια σοβαρή και αποφασισμένη κυβέρνηση επιμείνει σε αυτά που πρέπει να γίνουν και δεν υποχωρεί μπροστά στο πολιτικό κόστος, στον μικροκομματισμό και στην ιδιοτέλεια.

Εμείς έχουμε τη βούληση –και όχι μόνο την υποχρέωση - να κλείσουμε οριστικά την πόρτα στο κακό μας παρελθόν. Και έτσι ο πολίτης να ξαναεμπιστευτεί και την πολιτική και την Πολιτεία.


Bookmark and Share


ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ 15 Σεπ 2010
categories: | edit post

0 ΣΧΟΛΙΑ

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας. Ο διάλογος με την κοινωνία αποτελεί βασική αρχή της πολιτικής μου δράσης.
Για λόγους αποφυγής σχολίων με απρεπές περιεχόμενο, οι διαχειριστές θα εγκρίνουν τα σχόλια.
Ευχαριστώ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ