- banner1




Το τελευταίο διάστημα έγινα αποδέκτης διαμαρτυριών από κάθε γωνιά της Κορινθίας για την φημολογούμενη κατάργηση διαφόρων δημοσίων υπηρεσιών που είναι διάσπαρτες στο Νομό, όπως το Ειρηνοδικείο Νεμέας, το Ειρηνοδικείο Δερβενίου, το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Ευρωστίνης και όχι μόνο.

Προκειμένου να διακριβώσω τις προθέσεις των αρμόδιων υπουργείων επικοινώνησα και ενημερώθηκα άμεσα με τις πολιτικές ηγεσίες τους. Από την συνεργασία αυτή έγινε φανερό ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να υπάρξει μια ευρύτατη καταγραφή των δομών των περιφερειακών υπηρεσιών, του προσωπικού που απασχολούν, της σκοπιμότητας και εμβέλειας τους, της κοινωνικής τους αξίας και του κόστους συντήρησης τους ώστε για πρώτη φορά να υπάρχει μια όσο το δυνατό πιο πλήρης αποτύπωση των στοιχείων αυτών.

Μετά την συγκέντρωση τους, θα γίνει η αποτίμηση και η αξιολόγηση τους, με βάση οικονομικά, αυτοδιοικητικά αλλά και κοινωνικά και ανταποδοτικά κριτήρια.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις επιφυλάξεις των τοπικών κοινωνιών που εξυπηρετούνται από την υφιστάμενη κατάσταση.

Εντούτοις, η διαδικασία που σήμερα έχει μπει σε κίνηση είναι αναγκαία για πολλούς λόγους. Γιατί έχουμε χρέος να μειώσουμε την αλόγιστη σπατάλη στο δημόσιο καθώς η λογική «έτσι κάνουμε γιατί έτσι τα βρήκαμε» δεν μπορεί να δικαιολογήσει μεγάλα έξοδα για ανεπαρκείς υπηρεσίες με ελάχιστη ανταποδοτικότητα για τους πολίτες. Γιατί μπορούμε να εξορθολογήσουμε το λειτουργικό κόστος ορισμένων απαραίτητων υπηρεσιών με τη συστέγαση τους με άλλες, ιδίως μέσα στα πλαίσια των νέων καλλικρατικών δήμων. Και γιατί υπάρχει η ανάγκη να αξιοποιήσουμε καλύτερα το υπάρχον προσωπικό που διάσπαρτο και με ελλιπή τεχνολογικά μέσα δεν μπορεί να προσφέρει το καλύτερο δυνατό.

Και επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μέσω του Καλλικράτη θα γίνει μετατόπιση αρμοδιοτήτων από το κεντρικό κράτος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που θα απαιτήσει μια συνολική αναδιάρθρωση και ανασυγκρότηση των υπηρεσιών για να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις μέσα στα όρια μεγαλύτερων, πιο ισχυρών και πιο οργανωμένων δήμων με νέα διοικητικά κέντρα. Έτσι οι πολίτες για τα επόμενα χρόνια που θα εφαρμοστεί η αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση θα ανατρέχουν στο δήμο τους για μια σειρά υπηρεσιών για τις οποίες σήμερα έχουν μάθει να εξυπηρετούνται διαφορετικά.

Είναι φανερό λοιπόν, ότι βρίσκεται σε εφαρμογή το σχέδιο εξορθολογισμού και αναδιάρθρωσης των κρατικών δομών της χώρας, προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο κράτος για όλους τους πολίτες.


Bookmark and Share


ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ 1 Οκτ 2010
categories: | edit post

0 ΣΧΟΛΙΑ

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιό σας. Ο διάλογος με την κοινωνία αποτελεί βασική αρχή της πολιτικής μου δράσης.
Για λόγους αποφυγής σχολίων με απρεπές περιεχόμενο, οι διαχειριστές θα εγκρίνουν τα σχόλια.
Ευχαριστώ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ